#Duurzaam Bouwen

‘Nog meer met natuurlijke materialen bouwen’

Patrick Schreven: "We zijn er nog niet. Nog meer met natuurlijke materialen bouwen, daarin merk je nog wel terughoudendheid." (Foto: Studio38c)

“Nog meer met natuurlijke materialen bouwen, daarin merk je nog wel terughoudendheid.” Patrick Schreven start ECO+BOUW in 2013 alleen, achter een bureau, met een missie: biobased en circulair bouwen mainstream maken. Negen jaar later is zowel ECO+BOUW als de aandacht voor de manier van bouwen die hij bepleit flink gegroeid. “Maar we zijn er nog niet”, zegt hij in de komende editie van Aannemer, verwijzend naar het bouwen met natuurlijke materialen.

Biobased woningmodule

Deze maand opende ECO+BOUW een nieuwe locatie in Nijmegen van 3900 m2 waarvan 3000 m2 fabriekshal en 900 m2 kantoor. Die fabriekshal is nodig voor de productie van modules en elementen. Dat zijn momenteel de mHome – een eigen biobased woningmodule – maar dat kunnen ook gevel-, dak- en vloerelementen zijn. “Op termijn willen we twee sporen doen, om ook voor de vrijstaande woningen die we bouwen onze eigen elementen te maken. Hele specialistische onderdelen zoals prefab kalkhennep of strobouw elementen kopen we extern in, maar alles wat houtskeletbouw is, zouden we zelf kunnen doen. We voorzien de elementen van verschillende soorten natuurlijke vezels als isolatiemateriaal. Cellulose, houtvezel, vlas, hennep, schapenwol, katoen – afhankelijk van wat de opdrachtgever wil. Onze voorkeur heeft isolatie inblazen. We hebben daar ervaring mee en het is nog meer circulair. Je kunt het er namelijk ook weer uit stofzuigen en je hebt geen afval, want je blaast vol wat je nodig hebt. Het is een fijne en mooie manier om elementen van isolatie te voorzien.”

Momenteel zijn 52 mHome-woningen in productie van elk twee modules. Daar komen nog 33 en 24 woningen achteraan. “En we zijn met een aantal grotere partijen in gesprek voor vervolgopdrachten.”

Lees het hele Hart voor Bouwen-interview met Patrick Schreven in de komende editie van Aannemer. Abonnees kunnen deze editie nu al online lezen.

Lees hier meer artikel uit Aannemer over (projecten van) ECO+BOUW:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.