#Duurzaam Bouwen

Noord-Brabant meest duurzame publieke opdrachtgever

De provincie Noord-Brabant is de meest duurzame publieke opdrachtgever. Gevolgd door de gemeenten Amersfoort en Hollands Kroon. Dat blijkt uit de Top 25 van meest duurzame publieke opdrachtgevers, uitgebracht door Bouwend Nederland.

In opdracht van Bouwend Nederland analyseert de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra sinds 2016 alle openbare aanbestedingen op de mate van gunning op duurzaamheid. Dit onafhankelijke instituut adviseert opdrachtgevers en –nemers om de kwaliteit in aanbestedingen te vergroten. Hard nodig volgens de brancheorganisatie, want ondanks de klimaatdoelen wordt slechts in een kwart van de openbare aanbestedingen op duurzaamheid gegund.

Duurzaamheid geen rol

Uit onderzoek onder de 83 grootste publieke aanbesteders bleek in 2018 al dat duurzaamheid bij 26,9 procent van de aanbestedingen meegenomen in de beslissing. Bij de overige 73,1 procent van de aanbestedingen speelde duurzaamheid geen rol van betekenis. Bij een merendeel van de aanbestedingen wordt veelal besloten op basis van de laagste prijs.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Maar ook als duurzaamheid wel in de overweging werd meegenomen, telde die factor in ruim 58 procent van de gevallen maar voor 15 procent mee in de gunning. “De grote lijn: de markt wordt nog onvoldoende beloond voor duurzame innovaties. Hierdoor wordt de innovatiekracht van de markt nog steeds onvoldoende benut”, aldus Bouwend Nederland.

Kwaliteit leidend

De brancheorganisatie pleit voor meer aandacht voor kwaliteit bij aanbestedingen in plaats van de huidige focus op prijs. Duurzaamheid zou hier een onderdeel van moeten zijn, aldus Bouwend Nederland. “Vanuit onze achterban horen we al geruime tijd dat duurzame innovaties vaak niet gerealiseerd worden, omdat hier binnen de aanbesteding geen ruimte voor is”, stelt programmamanager duurzaamheid Helen Visser.

Langjarig onderhoud

Ook wordt volgens de vereniging steeds minder vaak gekozen voor contracten waarbij langjarig onderhoud en beheer is inbegrepen, terwijl zulke contracten duurzaamheid juist ten goede zouden komen. “Dergelijke contractvormen stimuleren juist het maken van doordachte duurzame keuzes, waarvan zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers langjarig profiteren.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.