#Duurzaam Bouwen

NZEB-tool eind september op de markt

Tijdens het congres NulNu2015 op 1 juni in Utrecht reageerde de bouw- en installatiesector enthousiast op de introductie van de NZEB-tool. Deze zomer kunnen professionals meebouwen aan de definitieve versie die eind september op de markt komt.

Veel congresdeelnemers meldden zich aan om input en feedback te geven. Deze onafhankelijke ontwerpberekening maakt energieprestaties nauwkeurig voorspelbaar, zodat bouwers bewoners garanties kunnen geven op het werkelijk verbruik. Oproepen samen te werken om de bouw- en installatiesector, maar ook de bewoner te verleiden tot een energieneutrale aanpak, liepen als een rode draad door het congres. NulNu2015 is georganiseerd door DNA in de Bouw en de Jaarbeurs.

De deelnemende partners Platform31, SBRCURnet, ISSO, VNG, RVO, RWS, EBU, provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen, verhelderden tijdens NulNu2015 het speelveld en het gereedschap om zeer energiezuinig te ontwerpen en bouwen. Gedeeld werd hoe je dat technisch doet, hoe we anders moeten omgaan met energie en hoe je de nieuwe aanpak verkoopt. Ook werden resultaten uit gemonitorde Energiesprong-projecten gedeeld. Presentaties van de Europese Commissie en van het Duitse PHI zetten het geheel in internationaal perspectief.

Energieprestatie garanderen

Samenwerken om de bouw- en installatiesector, maar ook de bewoner te verleiden tot een energieneutrale aanpak, liep als een rode draad door de presentaties en kenmerkte de paneldiscussie. Al aan de voorkant van projecten met elkaar samenwerken met oog voor elkaar, zal een energieneutrale stroomversnelling tot stand brengen. De techniek is er en de wil ook. De nieuwe NZEB-tool – lees hier een interview in de Aannemer van mei – vormt een zuiver en objectief hulpmiddel om ambities waar te maken en energieprestaties te garanderen. SBRCURnet gaat de tool vanaf eind september verkopen en ISSO heeft de intentie hem te valideren.

Meebouwen

Veel deelnemers gaven gehoor aan de oproep nu mee te bouwen om er voor te zorgen dat Nederlandse zeer energiezuinige of energieneutrale concepten straks goed ingebed zijn in de nieuwe NZEB-tool (Nearly Zero Energy Building). Zij gaan als eersten in ons land een volledige PHPP-berekening maken, met een aantal voor Nederland geldende NZEB-maatregelen en kunnen hun eigen kennis en data inbedden. De basis van de NZEB-tool is de bouwfysische berekening PHPP, die al jarenlang wereldwijd wordt toegepast om energiezuinig te ontwerpen en bouwen. Wie meebouwt – aanmelden kan hier – loopt mee voorop met de ontwikkeling van wat naar verwachting de nieuwe nationale ontwerpberekening gaat worden voor zeer energiezuinig bouwen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.