#Duurzaam Bouwen

Onderzoek naar efficiënt gebruik bouwgrondstoffen

Avans gaat samen met partners uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk onderzoek doen naar efficiënt gebruik van grondstoffen in de bouw om CO2-uitstoot terug te dringen. Het Interreg2Seas onderzoeksproject ‘Circulair Biobased Construction Industry’ (CBCI) kost bijna 7 miljoen euro duurt 3,5 jaar.

Circulair en biobased bouwen

Het doel van het project is om een werkende aanpak te ontwikkelen voor circulair en biobased bouwen. Dat betekent grondstoffen hergebruiken en nieuwe bouwmaterialen ontwikkelen van plantaardig materiaal. Daarvoor is meer nodig dan enkel aandacht voor de bouwmaterialen.

“Materialen van een gebouw hebben een grotere impact op de CO2-uitstoot dan het gebruik van een gebouw. Binnen het CBCI-project onderzoeken we de technische, economische en juridische aspecten van de transitie van de huidige ‘lineaire bouw’ naar de biobased, circulaire bouw. We doen dit door op real life schaal prototypes te maken van gevelelementen en deze binnen het project weer te ontmantelen en circulair in te zetten. Zowel op product- als op materiaalniveau. Hierdoor creëren we proofs of concept voor de transitie van de traditionele naar de circulaire biobased bouw van de toekomst”, aldus Willem Böttger, lector Biobased Bouwen bij Avans Hogeschool.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Living labs

Gedurende het project wordt een kliniek van Emergis in Zeeland circulair gerenoveerd, met toepassing van biobased materialen. Ook in Gent vindt een renovatie plaats van een historisch pand van de KU Leuven.

In de SPARK Maker Space in ’s-Hertogenbosch zullen prototypes ontworpen, geproduceerd, getest, gemonteerd en gedemonteerd worden. Daarbij maken onderzoekers gebruik van de modernste productietechnieken, zoals robots.

“We vergelijken verschillende ontwerpen en industriële productiemethodes in relatie tot technische-, economische- en randvoorwaardelijke aspecten. Hierdoor ontwikkelen we nieuwe werkbare oplossingen voor een integraal circulair bouwproces. Niet alleen voor de living labs, maar vooral ook voor andere belanghebbende professionals in de sector. Dat is de basis voor de circulaire transitie”, aldus Emile Quanjel, lector Innovatie Bouwproces & Techniek van Avans Hogeschool.

Nieuwe leermogelijkheden voor studenten

Docent-onderzoekers en lectoren van het Expertisecentrum Technische Innovatie, het Expertisecentrum Sustainable Business en het Center of Expertise Biobased Economy werken in dit project samen met partners en observers in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Gedurende het project zullen studenten van diverse opleidingen van Avans bij het project betrokken worden, waaronder Bouwkunde, Technische Bestuurskunde, Bedrijfskunde, Milieukunde, Industrial Engineering en Communicatie Multimedia Design.

1 reactie op “Onderzoek naar efficiënt gebruik bouwgrondstoffen

  1. Interessante artikel! Grondstoffen hergebruiken en bouwmaterialen vervaardigen uit plantaardige materialen vind ik gewoon top en heel bijzonder. Dit kan een andere ontwikkeling teweeg brengen. Dank u wel voor deze informatie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.