#Duurzaam Bouwen

Website over verduurzamen monumenten

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) heeft een website gemaakt met vakgerichte informatie over het verduurzamen van monumenten. Gericht op de technische kant en de uitvoeringsaspecten.

Verduurzaming is inmiddels een onlosmakelijk onderdeel van het onderhouden en restaureren van monumenten. Daarom is het opgenomen in allerlei uitvoeringsrichtlijnen van ERM. Op de nieuwe website is die informatie bij elkaar gezet, aangevuld met extra onderdelen.

Duurzaamheidsadviezen

De website bevat verschillende zoekmogelijkheden. Zo leidt het tabblad Verduurzamingsadvies naar drie niveaus waarop onderzoek naar kansrijke verduurzamingsmaatregelen in monumenten mogelijk is. De niveaus zijn onderdeel van URL 2001, hier uitgelicht en voorzien van een handig schema. Dat moet de bezoeker naar de gewenste informatie brengen.

monumenten, monument, verduurzaming, website

Dakisolatie

Een ander onderdeel van de site gaat over het isoleren van daken. Er zijn vier schema’s gemaakt over respectievelijk rieten daken, metalen daken, leien daken en metalen daken. De vele mogelijke varianten  zijn uitgewerkt in detailtekeningen en beschrijvingen die architect, aannemer en toezichthouder direct bij de essentie brengen. De teksten en tekeningen zijn ook onderdeel van de uitvoeringsrichtlijnen voor die typen daken.
Omdat er in de praktijk nogal eens fouten worden gemaakt met het aanbrengen van isolatie bij monumenten is hier ook aandacht voor. De do’s en dont’s zijn toegelicht.

Checklist

Wie gegevens over de energieprestatie van een monumenten (onderdeel van URL 2005) wil verzamelen, kan uit de voeren met een online gepubliceerde Checklist. Daarmee kan de inspecteur in een gesprek met de eigenaar alles op een rij zetten wat nodig is om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de gegevens die de bouwkundige inspectie heeft opgeleverd. De Checklist is interactief opgezet zodat aan het eind van het gesprek de mogelijkheden in beeld zijn. Hierna kan zo nodig een duurzaamheidsadvies opgesteld worden.

Uitbreidingen

Op korte termijn worden nog allerlei onderwerpen aan de site toegevoegd. Bijvoorbeeld de kenmerken van allerlei isolatiematerialen. In de eerste plaats natuurlijk allerlei gegevens die van belang zijn voor de energieprestatie, maar daarnaast ook zaken als brandveiligheid en milieubelasting. Verder komt in een extra onderdeel het isoleren van vensters aan bod, inclusief allerlei kenmerken van glas en folies (wordt later dit jaar opgenomen in URL 4002).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.