#Duurzaam Bouwen

‘Online registratie bouwmaterialen verplichten bij bouwvergunning’

Onder meer veertien duurzame woningen op Het Hopveld in Zutphen krijgen een materialenpaspoort. (Foto: Reinbouw)

Bouwbedrijf annex projectontwikkelaar Reinbouw uit Dieren verstrekt materialenpaspoorten bij diverse nieuwbouwprojecten, zoals bijvoorbeeld voor 14 duurzame woningen op Het Hopveld in Zutphen. Voor de invulling van dit paspoort maakt Reinbouw gebruik van het online platform van Madaster. Dat blijkt om verschillende redenen een arbeidsintensieve en omslachtige klus. Om het niveau te verhogen, pleit het bedrijf voor het verplicht deponeren van een materialenpaspoort als aanvulling op de bouwvergunning.

Volgens conceptontwikkelaar Roor de Gans en commercieel directeur Antoinette Wilmot van Reinbouw moet het materialenpaspoort de verantwoordelijkheid worden van de overheid. “In zo’n situatie is het mogelijk dat de overheid richtlijnen opstelt waaraan bedrijven zich dienen te houden bij het online registreren van bouw- en installatiematerialen en producten. Het hoofddoel van zo’n paspoort is de opvraagbaarheid van materialen. Dat werkt alleen met een publiek orgaan. Het Kadaster is ook een overheidsinstantie, dus waarom het materialenpaspoort niet?”

Bovendien, zo voegt De Gans toe, “krijg je geen problemen met de bewaartermijn van data. Want stel dat een commerciële organisatie als Madaster ermee stopt; van wie is die data dan en hoe kun je die opvragen?”

Gebrek aan gegevens en informatie

Omdat een materialenpaspoort wettelijk niet verplicht is, zijn bij lange na niet alle benodigde product- en materiaalgegevens beschikbaar in Madaster. Door het gebrek aan een centrale online materialenbibliotheek moet een aannemer of installateur van ieder materiaal de benodigde gegevens opvragen en invoeren op het online platform. Veel informatie is te vinden in de LCA (Life Cycle Analysis), maar verre van alle bouwproducten- en materialen beschikken over een LCA. 

Reinbouw vult voor diverse nieuwbouwprojecten gegevens in voor een materialenpaspoort. Het kost De Gans tijd en moeite om alle benodigde data van derde partijen boven water te krijgen en te verwerken in het paspoort. De aannemer of installateur zijn verantwoordelijk voor het invullen van het materialenpaspoort. Niet Madaster en evenmin de fabrikanten. En daar hapert het nogal eens, zo ervaart de conceptontwikkelaar van Reinbouw. “Fabrikanten geven niet altijd maar een Life Cycle Analysis van een materiaal vrij, want het kost veel geld om zo’n LCA te maken. Bovendien geeft een LCA als het ware inzicht in de samenstelling van hun product en zoals je weet geeft een kok zijn recept niet zomaar vrij. Echter, zo’n levenscyclusanalyse is een noodzakelijk onderdeel van een materialenpaspoort om de levensduur en de restwaarde van een product aan te geven.”

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.