#Duurzaam Bouwen

Online talkshow over energieneutraal bouwen

Hoe maken we samen de gebouwde omgeving energieneutraal? Dat is de kernvraag tijdens de eerste online talkshow van SBRCURnet op 2 februari. Die is interactief: kijkers kunnen via een chatfunctie vragen stellen.

Tijdens de talkshow – SBRCURnet Bouw TV genaamd – schuiven in de studio verschillende gerenommeerde deskundigen aan die betrokken zijn bij innovatieve oplossingen. Van bouwers met vernieuwende marktconcepten tot bestuurders die slimme manieren van samenwerken organiseren. In reportages komen bovendien relevante sprekers aan het woord. Kijkers kunnen via een chatfunctie live vragen stellen en reageren op prikkelende stellingen.

Energieneutraal

In de eerste uitzending op 2 februari om 14.00 uur staat een van de grootste uitdagingen voor de komende decennia centraal: Hoe maken we samen de gebouwde omgeving energieneutraal? In het kader van het ‘Energieakkoord voor duurzame groei’ moet de gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal zijn. Een flinke opgave aangezien de bestaande bouw goed is voor een derde van het totale energieverbruik in Nederland. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst vertelt in een reportage welke uitdagingen de Rijksoverheid heeft bij de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Presentatrice Judith de Bruijn en SBRCURnet-directeur Jeannette Baljeu gaan over deze uitdagingen in de studio in gesprek met een aantal gasten aan de hand van drie praktijkvoorbeelden.

Dat zijn:

  • Provinciale aanpak energiezuinige woningvoorraad – Thijs de la Court – algemeen secretaris Gelders Energieakkoord. Er is een mismatch tussen vraag en aanbod bij de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. In Gelderland hebben overheden en marktpartijen met het ‘Gelders Energieakkoord’ een manier gevonden om kansrijke programma’s en projecten naar de markt te brengen.
  • 033Energie – Jan Costa – Directeur Bloemendal Bouw en voorzitter Stichting blok voor blok Amersfoort. Energiebesparing is een belangrijk middel om de leefbaarheid voor bewoners en economische ontwikkeling te vergroten. In Amersfoort hebben bedrijfsleven en gemeente samen een energieloket opgericht: 033 Energie. Jan Costa vertelt hoe een gezamenlijke marketingaanpak leidt tot de realisatie van nul-op-de-meter woningen in Amersfoort. (Lees hier een eerder interview uit Aannemer)
  • Van energielabel B naar nul-op-de-meter – Niek Habraken – programmamanager Kleurrijk Wonen. Gezien de grote hoeveelheid woningen en de benodigde investering staan woningcorporaties voor een grote opgave. Kleurrijk Wonen bracht haar bezit al naar energielabel B of hoger. Niek Habraken vertelt dat Kleurrijk Wonen nog een stap verder wil gaan en de route onderzoekt om ‘groene label’-woningen naar Nul-op-de-Meter te krijgen.

Aanmelden voor de talkshow kan hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.