#Duurzaam Bouwen

Ontwikkelt u ook mee?

Ik mag me graag bezig houden met het schrijven van familiegeschiedenissen. Boeiend en vooral leerzaam. Daarbij heb ik gemerkt dat mensen altijd op zoek zijn naar veranderingen, verbeteringen en zo nieuwe wegen ontwikkelen waar anderen weer hun voordeel mee kunnen doen. Vroeger, maar ook nu nog.

Een voorbeeld is communicatie. Neem de mensen die destijds naar Nederlands-Indië vertrokken om daar te werken bij onder andere BPM, het huidige SHELL. Contact met het thuisland was er nagenoeg alleen per brief. Later kon men telegraferen; de telefoonverbindingen werden alsmaar beter. Nu ben je altijd en overal bereikbaar met een mobiele telefoon en via e-mail. Je kunt elkaar zelfs via eenvoudige computerprogramma’s en webcams direct zien en spreken. Daar konden de Indiëgangers destijds alleen maar van dromen.

Verdere ontwikkelingen

Ook het reizen is sterk ontwikkeld: vroeger deed je er drie weken over om per boot naar Indië te gaan en was het al een verbetering om met een vliegtuig in zeven dagen in Batavia te komen. Nu ben je er in zestien uur en vijf minuten, toch? Dat heeft alles te maken met ontwikkelingen, voortgang en innovatie. Maar, zo vraagt u zich inmiddels vast af, wat heeft dit allemaal te maken met onze bouw?

Alles. Ook de bouw heeft zich in zijn lange bestaan enorm ontwikkeld. Van plaggenhuttenbouwers tot bouwers van luxe vrijstaande villa’s en van het bouwen van piramides tot het neerzetten van duizelingwekkend hoge wolkenkrabbers. Dat zijn toch ook prachtige ontwikkelingen, dat heeft toch te maken met voortgang en innovatie? ‘Nou en’, hoor ik her en der zeggen, ‘…wat moet ik daar mee, ik heb de zorg om mijn bedrijf boven water te houden, wat nou ontwikkelen, wat nou voortgang, wat nou innovatie? Heb ik daar morgen een opdracht mee in huis?’

Positief nieuws

Met ingehouden adem kijk ik naar de voortslepende problemen in de bouwsector. Er komt geen einde aan, lijkt het wel. Zitten we met ons allen op onze handen, wachten we maar af wat er uit Den Haag gaat komen of hopen we dat mensen weer massaal geld gaan uitgeven, woningen gaan kopen of opknappen? Wacht nou iedereen op iedereen? Is dat nou wel verstandig?

Gelukkig zie ik ook positieve ontwikkelingen om een andere koers te gaan varen. Voorzichtig komen nieuwe ideeën op gang en wordt er hier en daar geïnnoveerd, zoals de optie huurwoningen energienotaloos te renoveren. Goed om daar ‘energie’ in te stoppen. Het is natuurlijk nog niet zeker of dit een nieuwe ontwikkeling is die verder uitgewerkt kan worden, maar toch wordt met een dergelijk idee een bestaand patroon doorbroken. Dat is nodig om aan onze prachtige bouw een nieuwe dimensie te geven.

Patronen

Hoe nu verder, wat valt er te doen om de zaak weer vlot te trekken om weer een normale boterham te kunnen verdienen? Is het voor u ook tijd om een bestaand patroon te doorbreken? Welke mogelijkheden liggen er voor u nog in het verschiet? Ik denk dat u met uw kennis en kunde best nog wel iets nieuws kunt ontwikkelen. Velen voor u deden dat en zo werd de bouw tot wat die tot voor kort was. Tijd voor eigen ontwikkeling dus.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.