#Duurzaam Bouwen

Ook strafpunten voor brommende binnenunit

Warmtepompen en airco’s die binnen opgesteld staan krijgen binnenkort, net als straks ook buitenunits, ‘strafpunten’ als ze tonaal geluid produceren – piepen of brommen.

Norminstituut NEN is een consultatie gestart waarbij belanghebbenden kunnen reageren op een aanpassing op de NEN 5077, de norm voor geluidwering in gebouwen. Die aanpassing gaat over tonaliteit. In de normtekst wordt geen voorbehoud gemaakt voor een bepaald type installatie. De tonaliteitsregeling is dus in principe voor alle installaties.

Piepen en brommen

Tonaal geluid is geluid waarbij één toonhoogte veel harder klinkt dan andere tonen. Installaties hoor je dan piepen of brommen – iets wat de meeste mensen erg storend vinden. Dat moet dus in de normen terugkomen, vindt de NEN. “De huidige methode bepaalt het geluid voor alle toonhoogtes tezamen, indien een specifieke toon eruit springt, wordt deze nu nog niet zwaarder gewogen.”

Ook bij buitenunits van airco’s en warmtepompen komt er binnenkort regelgeving rond geluid en tonaliteit. De norm voor binnenunits die nu door de NEN wordt voorgesteld is qua tonaliteit op deze geluidseis voor buitenunits geënt. Al naar gelang de heftigheid van de geproduceerde tonale geluiden, krijg je strafpunten. Deze tonaliteitscorrectie gaat in stappen van 1 dB, van 0 dB tot en met 6 dB.

Tonaliteitscorrectie

Hoe de norm precies gaat uitpakken is nog niet helder. Op dit moment is het zo dat installaties binnenshuis niet meer dan 30 dB produceren als er gemeten wordt volgens de norm NEN 5077. Bij inwerkingtreding van de aangepaste norm zou dat betekenen dat het toegestane geluidsniveau naar beneden gaat. Als een binnenunit bijvoorbeeld een ‘strafpunt’ van 1 dB krijgt, zou deze nog maar 29 dB mag produceren.

Duidelijk is wel dat de aangepaste norm dient als aansporing voor fabrikanten om installaties te bouwen die minder hinderlijke geluiden voortbrengen. Een verschil met buiten is er wel. Want bij binnengeluid speelt naast luchtgeluidoverdracht ook de contactgeluidoverdracht een rol.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.