#Duurzaam Bouwen

Op maat gemaakte gevelsteen uit slooppuin

Foto: Erik Boschman

Als Nederland in 2050 volledig circulair en CO2-neutraal wil zijn, dan moeten bedrijven in de bouwsector nu al intensief gaan samenwerken om hergebruik van materialen nog meer mogelijk te maken. GP Groot en StoneCycling geven het goede voorbeeld en introduceren een nieuwe gevelsteen die is gemaakt van vermalen sanitair, dakpannen en gevelstenen.

GP Groot en StoneCycling zijn in opdracht van Woningcorporatie Eigen Haard betrokken bij een omvangrijk sloop- en nieuwbouwproject in Amsterdam. Hiervoor heeft de corporatie, samen met DOOR Architecten, een vooruitstrevend plan ontwikkeld.

Afval terug als grondstof

Kern van dat plan is dat deel van het materiaal dat vrijkomt bij de sloop van de gebouwen aan de Kramatweg en Akbarstraat weer wordt ingezet bij de nieuwbouw aan de Fridtjof Nansenhof. Als gevelsteen. “En daar ligt de oorsprong van het idee en initiatief voor deze primeur”, vertelt Ronald Balvers, directeur GP Groot recycling. “Bij GP Groot zien we afval als grondstof. Het is onze missie om materiaalstromen die onder meer vrijkomen uit circulaire sloopwerkzaamheden geschikt te maken voor hergebruik of te verwerken tot grondstof voor nieuwe producten. Dat doen we samen met onze dochterbedrijven binnen de GP Groot Groep, maar ook met externe partners, zoals StoneCycling. Zo houden we de sloop- en nieuwbouwkosten beheersbaar en verminderen de CO2-uitstoot enorm. Bovendien breiden we hiermee het arsenaal van producten dat voortkomt uit upcycling steeds verder uit.”

Oneindig hergebruik

StoneCycling ontwikkelt en produceert bouwmaterialen van afval. Hiervoor worden gerecyclede grondstoffen gebruikt die zij zelf selecteren. In dit geval gaat het anders en wordt er op basis van beschikbare materialen en wensen van Eigen Haarden de architecteen nieuw product gecreëerd.Co-owner en directeur van StoneCycling, Ward Massa: “We zijn in deze opdracht behoorlijk uitgedaagd, want in beginsel ontwikkelen we producten vanuit keuze en niet vanuit het aanbod van afval. Dus waar we normaal gesproken gebruik zouden maken van door onszelf geselecteerde grondstoffen, doen we het nu met de stromen die we vanuit dit project aangeboden krijgen. Dit vergt een andere aanpak van ons, maar ook van de architect en de opdrachtgever. Het resultaat is immers op voorhand nog niet helemaal bekend. Dat is uniek.”

Net als de samenwerking met GP Groot. “Samen kijk je naar welk materiaal bruikbaar is. Dat wordt dan door GP Groot circulair gesloopt en opgewerkt tot grondstof die van prima kwaliteit is. Wij maken daar een hoogwaardig product van dat aan alle eisen en wensen voldoet. Dat spreekt tot de verbeelding. Wat je ter plekke sloopt, wordt weer ter plekke gebruikt. Dat maakt het verhaal van de nieuwe gebouwen meteen heel speciaal.”

Kansen

Zowel Balvers als Massa zien het project als een leerproces en beiden zijn ze benieuwd naar welke kansen dit biedt voor andere projecten en productontwikkelingen. “We willen weten of het een-op-een terugbrengen van materiaal op deze manier werkt. Daarnaast is de samenwerking met GP Groot interessant. We zijn bedrijven die beide voortvarend met dit soort uitdagingen aan de gang gaan. En dat is waar het hier over gaat; gewoon doen”, aldus Massa.

“En doordat je bij elkaar in de keuken kijkt, ontstaan weer nieuwe ideeën”, vult Balvers aan. “Je leert van elkaar. Dat helpt uiteindelijk om het proces van afval naar grondstoffen te versnellen. Deze nieuwe gevelsteen is daar een mooi voorbeeld van. Zo gaan we van circulair slopen naar oneindig hergebruik met als resultaat dat we uiteindelijk geen ruwe grondstoffen meer nodig hebben. En in dit project krijgt Eigen Haard op deze manier zijn afval terug in de vorm van een nieuw en duurzaam product van zeer goede kwaliteit.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.