#Duurzaam Bouwen

Overgangsregeling voor aankomend EP-adviseurs

Personen die nog in het traject zitten om vakbekwaam EP-adviseur te worden, mogen tot 1 juli 2021 in bepaalde situaties toch een opname doen. Deze overgangsregeling moet ervoor zorgen dat er straks voldoende adviseurs zijn om het werk aan te kunnen.

Een deel van de EP-adviseurs gaat het bewijs van vakbekwaamheid niet op tijd halen. Dat is duidelijk geworden in de aanloop naar de inwerkingtreding van NTA 8800. De bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen (EPG), die op 1 januari 2021 ingaat. De coronamaatregelen, discussies in de politiek en de kwaliteit van de examens zijn daar debet aan. Om ervoor te zorgen dat er straks toch voldoende adviseurs aan het werk kunnen, is een overgangsregeling in het leven geroepen. Vakbekwame EP-adviseurs in opleiding mogen in bepaalde situaties een opname doen.

Perspectief

Door de overgangsregeling kunnen ongeveer 150 extra adviseurs per 1 januari aan het werk. Daarnaast biedt de overgangsregeling perspectief aan adviseurs om sneller hun werkzaamheden op te kunnen pakken door de vereiste examenmodules te behalen.

Overgangsregeling

Aankomend EP-adviseurs moeten op het moment van de opname aantoonbaar in staat zijn, volgens de voorschriften van BRL 9500, een opname te maken van de bouwkundige schil en de installaties van gebouwen. Zij moeten alle benodigde examenmodules voor het van toepassing zijnde deelgebied basis- of detailniveau hebben behaald. Met uitzondering van de software modules (W4b, W4d, U4b, U4d). Het is essentieel dat de registratie van de energieprestatie wél gebeurt door een volledig vakbekwaam adviseur, conform de BRL 9500-U of BRL 9500-W.

De overgangsregeling geldt nadrukkelijk tot 1 juli 2021.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.