#Duurzaam Bouwen

PassiefBouwen Awards voor Middelharnis en Vroomshoop

Het project Molenplein is de winnaar van de PassiefBouwen Award 2014, in de categorie Woningen Nieuwbouw. Een zorgcomplex in Vroomshoop won de prijs in de categorie Overige Gebouwen. De Awards zijn donderdag uitgereikt door Chris Zijdeveld, voorzitter Stichting PassiefBouwen, tijdens de Week van de Bouw in de Utrechtse Jaarbeurs.

Bij project Molenplein is een zestal zeer energiezuinige, maar vooral ook comfortabele huurwoningen gerealiseerd, die volgens het PassiefBouwen-principe zijn ontworpen en gebouwd. Volgens de jury is “het project Middelharnis met zes woningen met die ambitie van een omvang waarvan voorbeeldwerking is te verwachten. Daarnaast is ook de vormgeving inspirerend.”

Mooi gevelbeeld

De initiatiefnemer, Woongoed GO, had van meet af aan hoge ambities met het project. “Door een slim ontwerp en een zorgvuldige uitvoering is het gelukt om te voldoen aan de strenge eisen van PassiefBouwen. Dankzij de vasthoudendheid van zowel Woongoed GO als ons bleek het mogelijk om binnen de budgettaire kaders te blijven”, zegt Peter Steenhoven van DWA. De woningen hebben een zeer hoogwaardige thermische en luchtdichte schil en er is vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning gerealiseerd. Ook is vloerverwarming en -koeling en een hybride luchtwarmtepomp toegepast.

Vroomshoop

In Vroomshoop betreft het, in de categorie Overige Gebouwen, een nieuwbouw woonzorgcomplex met 22 passieve zorgappartementen, bestemd voor wonen met begeleiding. Opdrachtgever Mijande Wonen zorgde voor uiterst energiezuinige appartementen, met op de gangen zomernachtventilatie, zodat het zomers koel blijft. Het is de eerste zorginstelling in ons land met een dergelijk energiezuinig gebouw. Het werd gebouwd door Bouwbedrijf Karsten. Lees hier een artikel uit Aannemer over dit project.

Eredivisie

Naast de beide Awards promoveerde de Stichting PassiefBouwen.nl drie nieuwbouw woningprojecten tot lid van haar Eredivisie, voor geleverde, uitzonderlijke passieve prestaties. De nieuwe Eredivisionisten zijn twee particuliere passiefhuizen aan de Kea Boumanstraat in Amsterdam en aan het Kerkpad in Soest. En een project met twee energieneutrale woningen aan de Boerhave in Tubbergen.

PassiefBouwen Veer

De PassiefBouwen Veer 2015, voor uitzonderlijke bijdrages aan het bevorderen van PassiefBouwen in Nederland, werd toegekend aan Carl-peter Goosen van BouwQuest in Ede. Hij was onder meer betrokken bij het project in Vroomshoop en stak ook in op de passiefhuis-benadering bij deze nul-op-de-meter-renovatie.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.