#Duurzaam Bouwen

Passiefhuis ‘Premium’

(Foto: stichting PassiefBouwen)

Het eerste Passiefhuis Premium van de Benelux verrijst momenteel in Etten-Leur. Het grootste verschil met de klassieke variant van passiefhuisbouw is dat het statige pand via gevel en dak hernieuwbare energie opwekt met geïntegreerde pv-panelen.

Verder blijven de vertrouwde bouwprincipes van het Passivhaus Institut van kracht in het Brabantse nieuwbouwpand, dat gaat dienen als kantoor voor de stichting PassiefBouwen en als woning voor de stichtingsvoorzitter Frank Grootenboer. Passief bouwen gaat uit van een extreem laag primair energieverbruik (niet meer dan 15 m²K/W per jaar) door middel van maximale isolatie, passieve zonne-energie en goede luchtdichting. Het gebruik van W-installaties wordt zoveel mogelijk beperkt en geventileerd wordt er via balansventilatie met WTW-unit.

Thermische accu

Eén van de essenties van passief bouw is de extreem geïsoleerde buitenschil met optimale kierdichting. De spouwmuur is geïsoleerd met glaswolplaten van Isover Mupan Facade (twee lage van 140 mm). Overal is triple-beglazing toegepast met een u-waarde van 0,5. De draagconstructie bestaat uit een massief betonskelet met kalkzandsteen binnenwanden en een betondak. Volgens de passiefbouw-aanhangers creëer je met deze materialen al een soort thermische accu. In combinatie met de isolatie- en koudebrugonderbrekingen wordt in Etten-Leur een Rc-waarde van 8,0 tot 10 m².K/W bereikt.

Luchtdichting

Behalve de isolatie is optimale luchtdichting een belangrijk uitgangspunt in de passiefhuisbouw. De grote kalkzandsteen ruwbouwblokken zijn onderling luchtdicht afgewerkt met een vezelversterkte polymeerpasta (Soudatight van Soudal) die na het aanbrengen een lucht- en dampdicht elastisch membraan vormt.

Lees meer over dit project in de komende editie van Aannemer die 6 mei verschijnt. Abonnees kunnen deze editie nu al online lezen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.