#Duurzaam Bouwen

Prefab biobased producten voor gebouwschil

Twaalf frontrunners op het gebied van biobased bouwen hebben hun kennis en ervaring bij elkaar gebracht en vijftien prefab biobased bouwproducten ontwikkeld die in verschillende combinaties een volledige, prefab biobased gebouwschil vormen. De producten zijn afzonderlijk, maar ook in combinatie te zien in het ICDuBo Rotterdam.

De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) heeft als penvoerder met twaalf MKB-bedrijven het Innovatieve Prestatie Contract (IPC) getekend met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met dit contract kreeg de groep – FRONT geheten – een subsidie om in twee jaar tijd gezamenlijk tot innovaties te komen voor de bouwwereld. En dat is ze gelukt. Vijftien prefab biobased producten voor de gebouwschil zijn inmiddels verkrijgbaar en in een creatieve demo-opstelling te zien in het ICDuBo in Rotterdam.

De ontwikkelde producten van FRONT bestaan uit gevels, kozijnen en deuren, hang- en sluitwerk, coating en hout. Eén van de grote innovaties is de ontwikkeling van biobased verduurzaamd hout uit de Afrikaanse bossen. In samenwerking met FSC is er gekeken naar een manier om de diversiteit van het bos te waarborgen. FSC merkte op dat er veel dezelfde houtsoorten worden gekapt, waardoor deze soort overbelast wordt en de prijs wordt opgedreven. Andere mooie soorten kunnen echter ook goed gebruikt worden, mits verduurzaamd. Het Smartheat-proces zorgt nu dat deze soorten door middel van verhitting onder vacuüm vormvast worden en de hardheid krijgen van tropisch hardhout. Dit hout heeft de naam Savrame meegekregen. De FSC houtsoorten uit Europa heten Euvrame.

Producten

Met door Lignius ontwikkelde Savrame en Euvrame zijn door de timmerbedrijven Doornenbal, Hebo, Helwig, Mevo, Jongbloed en Veerman De Rijp vervolgens bijzondere kozijnen gemaakt: het Savrame Kozijn, het slanke H’Outside Raamkozijn waarin het glas constructief verlijmd is voor meer daglicht, het Eco Plus Kozijn dat een scherpe prijs heeft door de combinatie met vurenhout, en het Blankhout Kozijn dat met een mooie natuurlijke vergrijzing onbehandeld kan blijven en daardoor schildervrij.

Met Savrame en Euvrame is tevens een Stapeldorpeldeur gemaakt met optimale isolatie, een Onderdorpel die sterk en slijtvrij is, de biobased all-in-one deur die onderhoudsvrij en vormvast is met een hoge isolatiewaarde, de Savrame Gevelbekleding voor optimale bescherming met een natuurlijke uitstraling.

Drywood is erin geslaagd een coating te maken voor geveltimmerwerk die bezuinigt op onderhoudsbeurten: Concept X10 (extending maintanance). Tevens heeft Drywood een buitenbeits ontwikkeld die voor circa 75 procent biobased is. Kreunen heeft met Drywood een mechanische kozijnverbinding ontwikkeld voor onbehandeld geveltimmerwerk. Hiermee is een grote stap gezet in concurrerend onderhoudsarm en houtrotvrij geveltimmerwerk.

Themans heeft hard gewerkt aan zo duurzaam mogelijk hang- en sluitwerk. Geheel biobased is het niet geworden omdat de performance uiteraard optimaal moet blijven. Wel is het Themans gelukt door biologisch afbreekbaar kunststof afdekplaatjes de optimale combinatie tussen prijs-kwaliteit-duurzaamheid te vinden.

Alle producten kunnen met elkaar gecombineerd worden en een volledige biobased Dampopen Houtskeletbouw Gevel vormen. Deze biobased gevel die ‘ademt’ voor een prettiger leefklimaat en optimaal comfort is ontwikkeld door Warmteplan en Jongbloed.

Demo

De demo die in het ICDuBo te bewonderen is, bestaat uit twaalf sokkels die de producten als in een juwelierszaak op een presentatieblaadje belicht. De demo heeft een toepasselijke plek gekregen naast het Paviljoen Biobased Materials. De inwijding van de demo vindt plaats op 11 mei.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.