#Duurzaam Bouwen

Prefab wanden van geopolymerenbeton

Bouwbedrijf Plegt-Vos gaat twee woningen bouwen met prefab betonwanden waarbij het cement is vervangen door geopolymeren. Dat meldt de leverancier van die wanden: De RuwBouw Groep.

Door toepassing van het nieuwe geopolymerenbeton zouden de milieukosten, waaronder CO2, te halveren zijn ten opzicht van cementbeton. Bij geopolymerenbeton wordt, met behulp van de gepatenteerde geopolymerentechnologie van SQAPE, geen cement gebruikt, maar wordt gewerkt met alternatieve groene bindmiddelen. De basis blijft bestaand uit zand en grind. Het nieuwe beton wordt voor het eerst in constructieve elementen toegepast bij een pilot project in Zuidhorn. Plegt-Vos bouwt hier 30 woningen, waarvan De RuwBouw Groep voor 2 woningen ervan de wanden ontwerpt en produceert met geopolymerenbeton. Naar verwachting worden de eerste elementen begin oktober geleverd.

Gelijkwaardigheid

In de komende maanden is het belangrijk om de gelijkwaardigheid van het geopolymerenbeton ten opzichte van cementbeton aan te tonen. Het gaat hierbij om aspecten als onder andere verwerkbaarheid, constructie, veiligheid, gezondheid en brandwerendheid, zo schrijft de leverancier.

Vloerenleverancier VBI leverde onlangs voor een nieuw te bouwen kantoor in Hengelo ook al voor het eerst kanaalplaten met geopolymeren als bindmiddel.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.