#Duurzaam Bouwen

PVT-paneel kan ook koelen

Door de toevoeging van een koelunit boven op de warmtepomp, is het nu ook mogelijk te koelen met de PVT-panelen van Triple Solar.

De koelunit, die geplaatst wordt boven de water/water-warmtepomp in het systeem, zorgt ervoor dat het warmtepompproces omgedraaid wordt. In plaats van warmte te onttrekken aan de buitenlucht en dit om te zetten in ruimteverwarming, wordt er nu warmte onttrokken via het afgiftesysteem (vloerverwarming) en afgegeven via het warmtepomppaneel op het dak. De warmtepomp geeft dus met de compressor gekoeld water af aan de vloerverwarming.

Deze topkoeling zorgt ervoor dat het in de zomerdag binnen aangenaam koel aanvoelt. De koelunit wordt bovenop de water/water-warmtepomp van Nibe geplaatst. De koelunit is ontwikkeld in samenwerking met Fortes Energy Systems.

Zonnestroom en thermische energie

Een PVT paneel combineert de winst van zonnestroom met thermische energie via een warmtepomppaneel. In de verwarmingsmodus is er extra rendement omdat het thermische paneel de zonnepanelen koelt. Het is niet zo dat de zonnepanelen extra warm worden door de nieuwe koelfunctie. De afgegeven warmte wordt door de tussenruimte weggeventileerd. Het systeem is zo ingesteld dat het warmtepaneel niet meer dan 55°C af kan geven, en dat is zelfs nog een temperatuur waarmee je een zonnepaneel kunt koelen, meldt Triple Solar. Het stroomverbruik van de koelunit is te compenseren met één extra pv-paneel, Cees Mager, oprichter van het bedrijf.

Warmtepomp systeem

Triple Solar maakt in haar systemen gebruik van water/water-warmtepompen van Nibe, Alpha-Innotec, Ecoforest of Waterkotte. De koelunit is enkel toepasbaar met de modulerende water/water-warmtepompen van Nibe. Dit heft te maken met de aansluitingen van de leidingen en de regeltechniek.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.