Expertcase
#Duurzaam Bouwen

Raab Karcher ontpopt zich tot expert duurzaam bouwen

Raab Karcher is leverancier van prefab constructies met Greenworks elementen.

Exact tien jaar geleden voerde Raab Karcher het Greenworks label in. De bouwmaterialenhandel introduceerde haar eigen assortiment ‘groene’ bouw- en installatiematerialen om het duurzaam en circulair bouwen te stimuleren en de keten aannemers, installateurs, opdrachtgevers en leveranciers met elkaar te verbinden. Twee lustrums later staat er een Greenworks Academy en werkt Raab Karcher met haar vaste Greenworks-partners aan een compleet integraal duurzaam prefab bouw- en installatieconcept.

De conceptmatige ontwikkeling met Greenworks-materialen is één van de spectaculaire wapenfeiten in tien jaar Greenworks. In dit tijdsbestek heeft Raab Karcher zich ontpopt van leverancier van een eigen assortiment duurzame bouwmaterialen tot een compleet expert op dit terrein.

Het bedrijf traint de gehele bouw- en installatieketen om Greenworks-materialen in de praktijk toe te passen via de Greenworks-Academy; adviseert haar klanten welke duurzame bouwproducten voor hun projecten geschikt zijn en hoe de Greenworks-materialen in bestek- en aanbiedingsteksten voor tenders worden omschreven. En uiteraard ondersteunt Raab Karcher de aannemer en installateur bij het engineeren en de verwerking van Greenworks-materialen in de bestekfase van een project.

“In feite ontzorgen en faciliteren we onze klanten compleet op het gebied van Greenworks. Tien jaar geleden leverden we losse ‘groene’ bouwproducten en nu bieden we een totaaloplossing aan”, zegt Gerhard Hospers, manager Greenworks van Raab Karcher.

Pragmatische oplossingen

De totaaloplossingen met toepassing van Greenworks bouw- en installatiematerialen heeft Raab Karcher ontwikkeld in samenwerking met haar vaste Greenworks-partners Wasco en Oosterberg. De oplossingen zijn ‘BENG’ en MPG ready en uitvoerbaar via de Wet Kwaliteitsborging, zodat Raab Karcher de aannemer en installateur ontzorgen.

Volgens Hospers bevinden de concepten zich momenteel in een pilot. “Hiermee hebben we als Raab Karcher zijnde meer invloed op de verduurzaming van de bouw. Met onze totaaloplossingen willen we aantonen dat de Greenworks-materialen op een technisch en wettelijk verantwoorde manier toegepast worden, zonder dat onze klanten daar zelf tijd en energie hoeven in te steken. Daarnaast zijn we gestart om samen met het Global Sustainable Enterprise System -een wereldwijde standaard voor het meten van circulair ondernemen bij bedrijven en organisaties- en het platform Cirkelstad een gevalideerde, circulaire footprint van bouw- en installatiematerialen toe te voegen aan onze Greenworks-score en zichtbaar te maken in de Cirkelstad productcatalogus. Onze kracht is dat we wet -en regelgeving omtrent circulair en duurzaam bouwen vertalen naar pragmatische oplossingen voor de bouw en installatiebranche.”

Greenworks Academy

Voor de gehele bouw- en installatieketen – van opdrachtgevers en adviseurs tot uitvoerende partijen – valt er genoeg te leren over duurzaam en milieuverantwoord bouwen. Onder de noemer ‘’U en het milieu verdienen beter’’ richtte Raab Karcher enkele jaren geleden de Greenworks Academy op. Hier kunnen bouwprofessionals terecht voor ‘een leven lang leren’.

Vele ketenpartners hebben intussen de praktijkgerichte cursussen gevolgd over de concrete toepassing van Greenworks (prefab) bouwdelen- en materialen. Hospers: “In eerste instantie lag de focus sterk op het verwerken van de producten, maar nu zie je een verschuiving naar een juiste wettelijke verantwoording van de toepassing. Van product- naar thematrainingen, dus hoe verwerk je een Greenworks-product passend binnen en conform de BENG-eisen of om te gaan met Greenworksproducten binnen de Wet Kwaliteitsborging. Bovendien geven onze Greenworks-partners nu meer trainingen op basis van complete geïntegreerde duurzame bouw- en installatieconcepten, bijvoorbeeld je energieneutraal en gasloos kan renoveren. De bijeenkomsten zijn geschikt zijn voor zowel kaderpersoneel als bouwplaatsmedewerkers.”

Jubileumcadeau Greenworks: plant nieuw bos
Welk cadeau geef je aan je relaties en klanten als je een 10-jarig jubileum te vieren hebt? Dat was nog even een kwestie van nadenken. Maar hoe toepasselijk is het om als aanjager van duurzaam bouwen te helpen om een bos te planten? Dat gaat gebeuren in Brabant samen met Trees for All. Zo draagt Raab Karcher haar steentje bij aan een duurzaam Nederland.

Circulaire biobased materialen

Het idee achter het Greenworks-label was en is om de bouwketen en de uitvoerende partijen ingewikkeld zoekwerk naar de juiste duurzame bouw- en installatiematerialen te besparen. Gewoon simpel: een overzicht van producten met een milieuscore erachter, zodat de gebruiker kan zien hoe een bouwmateriaal of installatie ‘scoort’ op duurzaamheid en comfort. De Greenworks-score wordt bepaald aan de hand van tien duurzame materiaal- en producteigenschappen.

Dat varieert van de natuurlijke herkomst van een materiaal, de milieuwinst van het product in relatie tot de toepassing, herbruikbaarheid en recyclebaarheid aan het einde van de levenscyclus tot biologische afbreekbaarheid enzovoorts. “Vanuit de overheid en vastgoedsector komt steeds meer nadruk te liggen op de toepassing van circulaire, biobased bouwmaterialen. Er wordt veel meer gelet op de totale levenscyclus van een materiaal. Het gaat er ook om: hoe is het geproduceerd en welke impact had dat proces op het milieu? Hoeveel en welke energie is er tijdens het productieproces verbruikt? Wat dat betreft is het Greenworks-label steeds in ontwikkeling.”

Voordat Raab Karcher een leverancier van duurzame bouw- en installatiematerialen toevoegt aan haar Greenworks-assortiment is er een beoordeling nodig. Raab Karcher kijkt daarbij op product- en  organisatieniveau naar potentiële toetreders; beschikken ze onder andere over ISO 14001 en wat is hun visie op de MVO thema’s People, Planet en Profit. Ook wordt getoetst op een aantoonbare Levens Cyclus Analyse (LCA). “Ik mag vaststellen dat onze Greenworks leveranciers tot de koplopers in de markt van duurzaam bouwen behoren. En daar zijn we heel trots op”, aldus Hospers.

Dit artikel is partnercontent van Raab Karcher.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.