#Duurzaam Bouwen

Renovatie van een jaren-vijftig-woning naar nul-op-de-meter (NOM)

Door een jaren-50-woning in Loo goed in te pakken, kon deze in een paar stappen van de aardgasaansluiting af. Een bodemwarmtepomp zorgt voor warmte en warm tapwater, in combinatie met bestaande zonnecollectoren.

Waar voor veel bestaande woningen de route naar gasloos er eentje is van vele kleine stappen, is hier het tegenovergestelde gebeurd. In één rigoureuze verbouwing van een halfjaar werd een traditionele vrijstaande woning van dik zeventig jaar oud naar nul-op-de-meter gebracht. Het betreft hier de woning van werkorganisator/projectleider Ferry Bruns van Peters Installatietechniek uit Zevenaar. Hij maakte samen met zijn collega’s een plan voor zijn eigen woning in Loo. Het doel: maximaal verduurzamen voor het beschikbare budget en een technisch afgeschreven woning energetisch reanimeren. De kozijnen en ramen (HR++) waren nog van prima kwaliteit. Net als dat het eerder aangelegde systeem van mechanische ventilatie met raamroosters (afzuiging in keuken, toilet en badkamer) niet aangepakt hoefde te worden.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.