#Duurzaam Bouwen

Rijtjeswoning simpeler naar balansventilatie

Zehnder heeft een nieuwe manier om een doorzonwoning met mechanische ventilatie te laten profiteren van de voordelen van balansventilatie. De Overflow Technology brengt geconditioneerde ventilatielucht via de bovenverdieping op basis van overdruk naar de benedenverdieping.

Het aanbrengen van balansventilatie in bestaande woningen is normaal gesproken een ingrijpende klus. Zo moeten er door het hele huis kanalen worden getrokken: dat betekent veel hak en breekwerk en koven voor kanalen. Een tussenoplossing die wel de energetische voordelen van balansventilatie biedt is dus interessant.

Het systeem heet Overflow Technology en is inmiddels toegepast bij 6 woningen die woningbouwer BAM heeft gerenoveerd. De denkwijze wordt op de VSK getoond als mogelijke scenario om bestaande woningen klaar te maken voor een gasloze toepassing zonder ventilatie met raamroosters.

Hoe werkt het?

De mv-box wordt vervangen door een balansventilatietoestel. Vervolgens worden alleen toevoerkanalen naar de vertrekken op de eerste verdieping gemaakt. Hier wordt het aantal benodigde kuubs voor de complete woning ingevoerd. Op basis van overdruk en met behulp van de (bestaande) afvoer op de benedenverdieping wordt de lucht via de trap, gang en een overstroom onder de deur naar de benedenverdieping gebracht. Voorwaarde is wel dat woonkamer en keuken beneden uit één ruimte bestaan. Ook moet de afvoer genoeg kuubs kunnen verwerken.

Meer comfort dan mv-box

De balansventilatie zal minder presteren dan in nieuwbouw, maar brengt na renovatie van een woning nog altijd meer comfort dan een traditionele mechanische ventilatie oordeelt Zehnder. Complicatie kan zijn dat de lucht afkoelt in een koude hal of omdat op de slaapkamers vensters geopend zijn. Metingen laten zien dat zelfs met dat gegeven de binnenluchtkwaliteit verbetert. Doordat er minder ventilatieverlies plaats vindt dan in een ventilatiesysteem met raamroosters, is er bovendien minder verwarmingsvermogen nodig, en dat is weer gunstig voor een mogelijke stap naar volledig elektrische warmtepomptechniek.

Zehnder is niet de eerste die de uitdaging van balansventilatie in bestaande woningen bij de kop pakt. Brink kwam eerder al met het Multi Air Supply systeem; voorverwarmde lucht wordt hierbij in het trappengat toegevoerd, via overdruk de woonkamer ingebracht, en hier mechanisch afgevoerd naar het trappengat.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.