#Duurzaam Bouwen

ROEF: een circulair groen- en pv-dak

(Foto's: Bert Jansen)

Hoe ontwikkel je een groendaksysteem met circulaire materialen in combinatie met pv-panelen, dat in één dag te monteren is met een minimale werkvoorbereiding? Het zijn veel uitdagingen tegelijk, maar het is renovatie- en onderhoudsbedrijf KnaapenGroep gelukt. Technisch manager Rob Pittens ontwikkelde samen met vaste partners van de familieonderneming uit Son het innovatieve daksysteem ROEF dat inmiddels op de eerste vijf daken van woningen van woningcorporatie Sint Trudo in Eindhoven is aangelegd.

Het idee voor de ontwikkeling van daksysteem ROEF ontstond vanuit de opdrachtgevers van KnaapenGroep – de woningcorporaties voor wie KnaapenGroep het binnenonderhoud van de corporatiewoningen verzorgt. Volgens technisch manager Rob Pittens willen deze corporaties steeds duurzamer opereren; niet alleen bij binnenonderhoud, maar ook bij renovaties aan de buitenzijde. Dat leek hem een uitstekend initiatief.

Pittens: “Laten we dan beginnen met het dak”, dacht ik. “En een losmaakbaar daksysteem ontwikkelen dat uit duurzame materialen bestaat en zijn eigen energie opwekt met pv-panelen. Een systeem dat makkelijk in één dag te monteren is en als een soort prefab bouwpakket op de bouwplaats geassembleerd kan worden. Dat op elk type zadeldak toepasbaar is en niet voor elk project op maat gemaakt moet worden. Er bestaan al voldoende duurzame daksystemen die in één dag monteerbaar zijn, maar dan wordt alles drie maanden van tevoren digitaal ingemeten en uitgetekend en dan ben je dus nog lange tijd aan het voorbereiden. Ik wilde een systeem dat altijd past.”

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.