#Duurzaam Bouwen

Scherpere eisen BENG 1 heeft wisselende effecten

Kun je de eis voor BENG 1 aanscherpen en daarmee sneller tot CO2-vrije nieuwbouw komen? Sommige gemeenten overwegen dat. W/E Adviseurs en Nieman RI berekenden in samenwerking met de themagroep Optimalisering BENG 1 van het Lente-akkoord/ZEN een aantal nieuwbouwprojecten door. De conclusie: scherpere eisen voor BENG 1 heeft wisselende effecten.

BENG 1 is gedefinieerd als indicator voor de behoefte aan energie voor verwarming en koeling. Je zou zeggen: door de eis aan te scherpen, wordt de energiebehoefte verder beperkt en daarmee ook de CO2-emissie die een woning veroorzaakt. Maar zo eenvoudig zit het stelsel niet in elkaar. Er zijn complexe verbanden tussen BENG  1, 2 en 3 en twee andere eisen waar woningen aan moeten voldoen: TOjuli en MPG. Die verbanden beïnvloeden de redenering en maken de uitkomst van een generieke aanscherping op voorhand ongewis.

Verbanden in beeld brengen

Om te kijken wat er gebeurt bij scherpere eisen en waar de ruimte zit, hebben W/E adviseurs en Nieman RI de verbanden tussen BENG 1, TOjuli en MPG in beeld gebracht. Zij hebben varianten van enkele praktijkprojecten doorgerekend: drie ontwerpen van grondgebonden woningen en twee woongebouwen. Het blijkt dat vooral bij woongebouwen de speelruimte klein is. In sommige situaties kan aanscherping van BENG 1 een beperkte reductie van CO2-emissie opleveren. Maar er zijn ook situaties denkbaar waar dat leidt tot méér CO2-emissie. Bij grondgebonden woningen lijkt de speelruimte iets groter. Maar ook dan zijn de mogelijkheden niet onbegrensd. Bij vrijstaande woningen en woningen met een licht casco, een erker, een uitbouw, een dakkapel en/of een loggia is weinig ruimte voor verdere aanscherping.

Maatwerk is vereist

Ja, gemeenten kunnen in het omgevingsplan de eis voor BENG 1 aanscherpen. Nieman en W/E adviseurs concluderen echter, dat een aanscherping niet automatisch leidt tot een lager energiegebruik en minder CO2-uitstoot. De automatische reflex, zoals in het verleden de EPC-knop steeds verder werd aangedraaid, is voor BENG 1 niet productief. De onderzoekers raden een generieke aanscherping van BENG 1 af. Zij adviseren om altijd uit te gaan van differentiatie naar per project of plangebied. Misschien is het effectiever om te kijken naar de mogelijkheden voor aanscherping van BENG 2 en/of BENG 3. Maar ook dan is maatwerk nodig.

Lees ook de samenvatting van het onderzoek.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.