#Duurzaam Bouwen

Slim raam TNO haalt seizoenstruc uit

Onderzoeksinstituut TNO heeft een raamcoating ontwikkeld die in de winter zoveel mogelijk warmtestraling van de zon binnenlaat en in de zomer deze straling juist tegenhoudt. TNO claimt dat een energiebesparing van 22 procent haalbaar is ten opzichte van ramen zonder deze coating.

Boven een bepaalde temperatuur wijzigt de kristalstructuur van de coating, waardoor dit reflecterende effect ontstaat. Pascal Buskens, wetenschapper bij TNO: “De meeste partijen die zich met schakelbare ramen bezighouden, richten zich op elektrisch geschakelde systemen. Die zijn over het algemeen veel complexer en duurder en moeten door de gebruiker zelf geschakeld worden.”

Flinke besparing

Simulaties van TNO laten zien dat het gebruik van dit nieuwe beglazingssysteem in Nederland kan leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 638 euro per woning, bij een woning van 172 m2 waarbij 25 procent van de gevel bestaat uit ramen.

Buskens: “Nu begint de opschaling van lab naar pilotschaal, en vervolgens de doorontwikkeling naar een marktrijp product. De verwachting is dat de ramen over 3 à 4 jaar op de markt gebracht kunnen worden. De kosten van het product zijn zeer laag in vergelijking met andere schakelende glascoatings. Onze inschatting is dat een terugverdientijd van 7 jaar mogelijk zou moeten zijn, en dat is vergelijkbaar met zonnepanelen.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.