#Duurzaam Bouwen

Slokker Bouwgroep wint Forest50 voor derde keer

Erna Snelder van FSC Nederland reikt de prijs uit aan Bob van den Mosselaar.

Slokker Bouwgroep is ook dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de Forest50. Deze lijst rangschikt de 50 grootste bouwbedrijven in Nederland op de mate van gebruik van duurzaam hout en de communicatie over verantwoord bosbeheer.

Slokker Bouwgroep kreeg de nummer één positie dit jaar niet cadeau. Ze werd op de voet gevolgd door VolkerWessels en de BAM. Slokker maakte het verschil door een vrijwel 100 procent duurzame houtinkoop en de toewijding voor houten kozijnen in hun woningbouw. Voor de genoemde top drie is gebruik van gecertificeerd hout in de bouw de norm. De bedrijven spreken zich hier actief over uit en zorgen daarmee voor een hoge mate van verduurzaming in de Nederlandse bouw.

Klimaatwinst én circulair

De toepassing van duurzaam hout is één van de meest effectieve mogelijkheden voor de bouwsector om het klimaatprobleem aan te pakken. Duurzaam beheerd bos legt immers juist CO2 vast. Bovendien is hout als hernieuwbare grondstof hét circulaire bouwmateriaal bij uitstek. In samenwerking met een groep koplopers in de bouw, waaronder de genoemde bedrijven, probeert FSC Nederland die kwaliteiten van houtgebruik in de bouw te promoten en innovaties te stimuleren.

FSC als beleid

“Voor het derde jaar op rij de Forest50 winnen, dan kun je niet meer spreken over toeval”, zegt Bob van den Mosselaar, directeur Slokker Bouwgroep vestiging Huizen. “Toen wij als directie enkele jaren geleden het beleid vaststelden om alleen nog maar hout uit duurzaam beheerde bossen in te kopen, was dat primair voor ons een manier om aan te tonen dat er ook zonder externe prikkel een bijdrage geleverd kan worden aan een beter milieu. Dankzij onze stellige overtuiging dat hout uit duurzaam beheerde bossen de toekomst heeft en het noodzakelijke doorzettingsvermogen tijdens deze transitie, hebben wij dit succes behaald. Een groot compliment aan alle betrokkenen. De uitslag in 2020 wijst uit dat meerdere collega bedrijven ons in deze doelstelling op de hielen zitten. Wij zien dit als de bevestiging dat wij samen met onze medewerkers, leveranciers en FSC Nederland in de markt écht wat los hebben gemaakt.”

Criteria FSC Forest50

In de Forest50 ranking kunnen bouwbedrijven in totaal 130 punten verdienen. De bonuspunten kunnen verdiend worden met het toepassen van (uitsluitend) houten kozijnen in standaardwoningen. Andere belangrijke criteria zijn: het meten van het totaal toegepaste volume duurzaam hout en de CO2 opslag in dit hout, het toepassen van minder bekende tropische houtsoorten en de communicatie over de kwaliteiten van duurzaam hout binnen biobased- en gezond bouwen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.