#Duurzaam Bouwen

Soudal over luchtdicht bouwen

Advies, concepten, uitvoering, garanties: leveranciers op het gebied van luchtdicht bouwen doen meer dan alleen producten leveren. Deze week: Soudal.

Soudal biedt een vergaand concept om de aannemer volledig te ontzorgen in de luchtdichting van het gebouw. Volgens Soudal wil de aannemer een constante kwaliteit en garantie op de applicatie en prestatie van de luchtdichting. “Dat kan maar op 1 manier volgens ons: het werk laten doen door applicateurs met producten volgens een vast protocol en onafhankelijke toetsing van prestatie en kwaliteit door een ingenieursbureau”, legt manager sales development Roland Schuurmans uit.

Applicateurs

Via de landelijke organisatie Afdichtingenbouw voeren circa 60 gecertificeerde applicateurs met luchtdichte producten van Soudal de werkzaamheden uit. De applicateurs werken volgens een uniform en volledig geautomatiseerd proces voor een realtime planning en detaillering. De productie van luchtafdichting en de details worden visueel vastgelegd in een as-built dossier op de iPad dat de aannemer kan inzien. “Gezien de Wet Kwaliteitsborging is het belangrijk dat de aannemer aantoont dat hij onder meer op het gebied van luchtdicht bouwen de vereiste prestaties heeft behaald”, zegt Schuurmans.

Check op EPC

Soudal en de applicateurs brengen op basis van werk- en detailtekeningen, gevelaanzichten en de EPC-waarde een advies uit over de luchtdichting. Een mogelijkheid voor de aannemer is om het bouwfysisch en installatietechnisch adviesbureau Bouwvisie een EPC-check te laten doen, waardoor de aannemer volgens Schuurmans aanzienlijke besparingen voor zijn opdrachtgever kan bereiken. “Soms wel 6 tot 7 procent op de aanneemsom.”

Ook kan Bouwvisie infiltratieberekeningen uitvoeren om de luchtdichtheidswaarde qv;10 te bepalen. Als deze waarde lager uitvalt dan is vereist, hoeft de aannemer in de aanbesteding geen luchtdichtheidstesten op te voeren. “Slechts weinig aannemers voeren in de aanbesteding kosten op voor een meting van de luchtdichtheid in bestaande gebouwen. Achteraf kan een aannemer geconfronteerd worden met flinke meerkosten!”

Blowerdoortest

Geselecteerde ijzerwarenhandelaren distribueren de luchtdichte materialen just-in-time bij de aannemer op de bouwplaats. Ter controle van de luchtdichting voert een onafhankelijke instantie na afloop van de nieuwbouw/renovatie een blowerdoortest uit.

Lees het hele artikel ‘Toeleveranciers ontzorgen’ in Aannemer oktober. Het vakblad elke maand ontvangen? Klik hier voor een (proef-)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.