#Duurzaam Bouwen

‘Stel BENG-eis appartementen en vrijstaand bij’

Maak de eerste BENG-eis voor woningen in de categorie appartementen, vrijstaande woningen en woningen met een ongunstige schilverhouding (éénlaags, patio, etc.) niet 25 kWh/m2, maar 30 of 35. Die oproep doet het Lente-akkoord in een brief aan minister Blok.

Reden is dat tijdens een verkenning van de BENG-eisen door de partners in het Lente-Akkoord naar voren is gekomen dat de voorlopige eis van 25 kWh/m2 moeilijk haalbaar blijkt voor deze typen woningen.

Meerkosten

Als voorbeeld wordt het project Ten Post met 8 éénlaagse hoekwoningen in houtskeletbouw genoemd. Deze aardbevingsbestendige NOM-woning met een EPC van -0,24 wordt in Groningen gebouwd. Om deze hoekwoning BENG te maken dient alleen de eerste BENG-indicator (energiebehoefte) nog verbeterd te worden. De meerkosten (inclusief BTW) voor extra isolatie en betere kierdichting bedragen 24.363 euro ten opzichte van een woning met een EPC van 0,4. ‘De laatste maatregelen om van 30 à 35 naar 25 kWh/m2 te komen tikken financieel zwaar door, maar leveren nauwelijks nog iets op’, aldus het Lente-akkoord.

Populair

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Lees het hele bericht, inclusief links naar de rapporten en de brief naar Blok hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.