#Duurzaam Bouwen

Stroomversnelling presenteert NOM-Keur

Leden van de Vereniging Stroomversnelling gaven op Building Holland de start voor de ontwikkeling van een Nul op de Meter Keurmerk (NOM-Keur). Het officiële startsein werd gegeven door Marc Calon (voorzitter Aedes, koepel van woningcorporaties), Leen van Dijke, voorzitter bestuur Vereniging Stroomversnelling en Berri de Jonge, innovatiemanager van bouwbedrijf Plegt-Vos.

Dit NOM-Keur geeft eigenaren de zekerheid dat wie Nul op de Meter (NOM) claimt ook NOM levert en zet een standaard neer voor de kwaliteit die de Vereniging met NOM voor ogen heeft.

13 bouwpartijen

Rond het officiële startmoment presenteerden de eerste dertien bouwpartijen zich die meewerkten aan de ontwikkeling. Hun producten werden langs een 0.1-versie van de maatlat gehouden met een positieve uitkomst. Dit betreft een Keur van hun ontwerp. Het Keur voor realisatie en het onderhoud, de andere twee aspecten die deel uitmaken van het NOM-Keur, volgen later dit jaar. Het gaat hierbij om de volgende bouwpartijen: Ballast Nedam, BAM, BJW Wonen, Built4U, Dijkstra & Draisma, Dura Vermeer, Janssen de Jong, Van der Leij, Van der Maazen, Plegt-Vos, Renolution, Smits Vastgoed en Volker Wessels.

Standaardisatie van kwaliteit

Het NOM-Keur is een van de speerpunten van de Vereniging Stroomversnelling. Hiermee wil Stroomversnelling waarborgen dat de gebruiker en/of gebouweigenaar een betrouwbaar en beproefd product afneemt dat minimaal voldoet aan de basis NOM-uitgangspunten, daarnaast gezond en comfortabel te gebruiken is én waar bewoners tevreden over zijn. De bouw- en corporatieleden gaven bij de presentatie inzicht in de opzet van het Keur en de planning voor de stapsgewijze ontwikkeling tot aan de finale oplevering eind 2016. “NOM-Keur zet een nieuwe – vaste – norm in de markt. Met de komst van de Energieprestatievergoeding ontstond de noodzaak om aan corporaties en particulieren zekerheid te geven over de vraag of de propositie EPV-waardig is. NOM-Keur biedt die zekerheid”, zo stelde Leen van Dijke.

Marc Calon vulde aan: “Als een bouwer NOM-Keur heeft, weet je zeker dat hij levert wat hij moet leveren.” Voor bouwbedrijf Plegt-Vos is dit ‘een belangrijke volgende stap’, aldus Berri de Jonge. “Hiermee kunnen we het verschil maken en woningen de upgrade geven die zij verdienen.”

Dynamisch en afgestemd op EPV

Op kwaliteitsaspecten, prijs en bewonersbeoordeling scoren participanten punten die leiden tot een totaalbeeld. Die score en de daaraan gekoppelde ranking vindt doorlopend plaats en is zichtbaar voor de eindafnemers. Dat maakt het NOM-Keur dynamisch en daagt bovendien uit tot constante verbetering. De basiseisen van NOM-Keur zijn een-op-een afgestemd op de Energieprestatievergoeding en geven corporaties de zekerheid dat zij, als zij samenwerken met aanbieders met het Keur, de vergoeding kunnen innen. Het NOM-Keur betreft, naast de energieprestatie, ook kwaliteitskenmerken zoals comfort en gezondheid, het binnenmilieu, de kwaliteit van de instandhouding, gebruikersfeedback en de tevredenheid van bewoners.

Veel voordelen

Het NOM-Keur biedt woningeigenaren dus veel voordelen: een overzichtelijk aanbod van Nul op de Meterconcepten voor nieuwbouw- en verbouwwoningen, voorzien van een garantie op het ontwerp, de realisatie en de exploitatie waarbij continu aandacht is voor ontwikkeling en kwaliteitsverbetering, zodat de eindafnemer altijd verzekerd is van het beste, actuele marktaanbod. Belangrijke voordelen voor aanbieders en woningbouwcorporaties zijn: een sluitende businesscase en een hoge mate van bewonerstevredenheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.