#Duurzaam Bouwen

Subsidie opname biobased bouwmaterialen in de Nationale Milieudatabase

‘Waarheidsvenster’ in prefab strobox. (Foto: Bert Jansen)

Leveranciers van biobased bouwmaterialen kunnen aanspraak maken op subsidie om hun producten op te laten nemen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Per materiaal is 2.500 euro beschikbaar. De inschrijving voor dit zogenoemde ‘Witte Vlekkenproject Biobased Bouwmaterialen’ loopt tot 21 september. Er is subsidie voor maximaal 40 producten.

Onder biobased verstaat de Nationale Milieudatabase producten als stro, hennep, houtvezel, kurk, lisdodde, vlas en mycelium.

Productkaarten voor bouwmaterialen zijn arbeidsintensief en duur om te maken. Grote leveranciers van traditionele bouwmaterialen hebben dit over het algemeen goed voor elkaar, kleine leveranciers – en daar vallen de meeste leveranciers van biobased materialen onder – minder goed of helemaal niet. Daardoor komen ze ook niet goed uit de verf in MPG-berekeningen voor bouwprojecten.

Deelname aan het project maakt het mogelijk een vergoeding van 2.500 euro te ontvangen voor de ontwikkeling van een LCA (levenscyclusanalyse) van een bouwproduct. Dit moet dan leiden tot opname van een nieuwe categorie 1-productkaart in de NMD.

Lees hier een verslag van het webinar dat is gehouden als start van het ‘Witte Vlekkenproject Biobased Bouwmaterialen’ inclusief terugkijklink

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.