#Duurzaam Bouwen

Take-back service maakt VELUX ‘Fabrikant van de Toekomst’

Met de take-back recyclingdienst is VELUX Nederland uitgeroepen tot Fabrikant van de Toekomst 2021 in de categorie ‘Minder primaire grondstoffen’. En ook het publiek staat vierkant achter de Take-back Service die hergebruik van grondstoffen daadwerkelijk realiseert.

Om bouwafval tegen te gaan en dakramen van de afvalberg te redden, worden VELUX dakramen via de take-back service gescheiden ingezameld. Wat volgt, is demontage door bedrijven die veelal onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) vallen of bedrijven die werken aan re-integratie van gedetineerden. Met de hieruit ontstane grondstoffen als glas, hout, aluminium en kunststoffen worden nieuwe producten gemaakt. 95 procent van de grondstoffen blijft zo in de keten. VELUX realiseert hiermee een CO2-reductie van 28 procent per dakraam in vergelijking met bouw- en sloopafval in de laatste fase van de levenscyclus.

Zelf verkocht

“Het gaat om dakramen die we zelf hebben verkocht”, zegt Ronald Bal, Sustainable Development Improvement Manager bij VELUX Nederland. “We weten dus exact wat er is verkocht en kunnen uitrekenen hoe groot de potentiële retourstroom is. We zien nu dakramen terugkomen uit de periode 1988-1992. Van wat daarvan door grote aannemers wordt verwerkt, komt nu ongeveer 10 procent terug. We willen het volume elk jaar verdubbelen.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Goedkoper alternatief

De take-back dienst is een non-profitdienst. VELUX Nederland verdient er niets aan. De aannemer heeft een kleine financieel voordeel ten opzichte van afvoer van materialen als sloopafval. Bal: “De dienst is niet gratis. Inzamelen, maar ook bewerkingen kosten veel geld. Ondanks de kosten is het aantrekkelijk voor aannemers. Het is een goedkoper alternatief dan het afvoeren van materialen als bouw-/sloopafval. Dat komt omdat er ook grondstofopbrengsten tegenover staan.”

Duurzaamheidsbeleid

Maar het gaat niet alleen om de financiële component. “We zien bijvoorbeeld bij woningcorporaties dat zij in hun opdrachtverlening aan onderhoudsbedrijven voorschrijven dat zo veel mogelijk materiaal moet worden gered en dat bedrijven dat ook moeten kunnen aantonen. Ten aanzien van de take-back dienst speelt bij woningcorporaties ook het aspect van social return een rol. Verder zien we de ontwikkeling dat met name grotere aannemers een actief duurzaamheidsbeleid voeren, omdat zij zich daarmee kunnen onderscheiden in de markt.”

Achtergrond verkiezing

Tijdens de Fabrikant van de Toekomst verkiezing – een initiatief van Hibin – werden acht innovaties van fabrikanten beoordeeld. Op procesinnovaties in de categorieën Bouw- en renovatieopgave, Minder primaire grondstoffen, Data voor stroomlijning van de bouwsector en Hindervrije bouwlogistiek. VELUX Nederland behaalde een gemiddelde eindscore van 7,6. Clickbrick van Wienerberger (7,5 gemiddeld), Afbouwpakketten van Gyproc (7,4 gemiddeld) en Greenline van Isobouw Systems (7,4 gemiddeld) waren tot het laatste moment in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de uiteindelijke winnaar. Ook de overall publieksprijs ging naar de Take-back Service.

‘Dit brengt ons verder’

Bal is blij met de winst. “Een erkenning als deze is goed voor de interne energie. We wisten al dat het initiatief vanuit de markt echt wordt gewaardeerd. Dit helpt om het initiatief verder te brengen. Onze uitdaging ligt in het bereiken van aannemers. Daar hebben we hulp van groothandels bij nodig. Als die enthousiast meedoen, wordt het eenvoudiger voor de aannemer om ook mee te doen. We willen de take-back dienst laagdrempeliger maken.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.