#Duurzaam Bouwen

Teller nul-op-de-meterwoningen op 10.000

De teller van het aantal nul-op-de-meterwoningen in Nederland passeert weldra de 10.000. Dat meldt de Stroomversnelling naar aanleiding van het rapport ‘Marktmonitor NOM’. Het gaat hierbij om zowel nieuwbouw als renovatie van sociale huurwoningen.

In zowel nieuwbouw als renovatie groeit het aantal de afgelopen drie jaar flink. In 2019 worden volgens planning 3656 NOM-nieuwbouwwoningen opgeleverd en 2447 woningen gerenoveerd tot dat niveau. Het halen van de 10.000 woningen is later gelukt dan aanvankelijk de ambitie was. In het rapport is onderzocht hoe het kan dat de versnelling later tot stand kwam. Dit komt onder meer doordat de wetgeving die woningcorporaties in staat stelde huurders een energieprestatievergoeding te laten betalen (de EPV), niet in 2014 maar eind 2016 van kracht werd. Bovendien blijkt deze wetgeving te ingewikkeld.

Als andere vertragende factoren worden genoemd de gestegen bouwkosten en het feit dat de partijen die NOM-projecten ontwikkelen en realiseren veelal beginnen met een klein project, waarvan de doorlooptijd ook nog eens lang is, omdat er eerst kennis en ervaring moet worden opgebouwd.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Aanbevelingen voor versnelling

Het rapport doet drie aanbevelingen voor versnelling:

  1. Het beter en breder toepasbaar maken van de EPV. Die is nu alleen toepasbaar voor grondgebonden woningen en lage gestapelde bouw.
  2. Industrialisatie en innovatie bevorderen om de kostprijs van renovaties te verlagen.
  3. Prestatiegericht bouwen stimuleren. Voorwaarde voor toepassing van de EPV-regeling is dat de energieprestatie van de woning wordt gegarandeerd en jaarlijks gemonitord. Kwaliteitskaders als het NOM-keur en nieuwe contractvormen als de afnameovereenkomst van Bouwend Nederland, Aedes en Stroomversnelling zijn gebaseerd op afspraken over prestaties en maken het makkelijker voor partijen om te contracteren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.