#Duurzaam Bouwen

Test met infraroodpanelen in corporatiewoning

Zijn infraroodpanelen een efficiënt alternatief voor de warmtepomp? En zo ja, zou het ir-paneel dan niet beter moeten gewaardeerd in bijvoorbeeld de BENG-berekeningen? Op deze vragen moet een proef in een corporatiewoning in Valkenswaard antwoord geven.

In de woning hangen ir-panelen van het Eindhovense bedrijf Greeniuz. In het project zijn verder nog de TU Eindhoven, Jheronimus Academy of Data Science (JADS) en data- en monitoringsbedrijf O-Nexus betrokken.

Meningen verdeeld

Over infraroodpanelen lopen de meningen flink uiteen. Niemand betwist dat ze in de aanschaf goedkoop zijn, maar de totale kosten gedurende de levensduur zijn door het hogere energiegebruik veel hoger dan die van een warmtepomp, stelde ingenieursbureau DWA.

Tegenover dit onderzoek van DWA staan echter praktijkervaringen van onder meer Thuisbaas, het installatiebedrijf dat opereert onder de vlag van Urgenda, dat na onderzoek in 14 woningen concludeert dat infraroodpanelen “geweldig” zijn.

Dat vindt ook Emmy Kruip van Greeniuz. “Wij willen dat infrarood in energieprestatieberekeningen voor nieuwbouw en bestaande bouw beter beoordeeld wordt dan nu”, zegt Kruip. “Nu vallen we in de categorie niet energiezuinige categorie ‘elektrisch verwarmen’. Wij vinden dat niet terecht en pleiten dus voor een andere normering.”

Monitoren

Corporatie Woningbelang heeft nu een woning beschikbaar gesteld waar een combinatie van ir-panelen, pv-panelen en een elektrische boiler is geïnstalleerd. Het bedrijf O-Nexus gaat meten, monitoren en analyseren. “Wij zijn een onafhankelijke partij”, zegt directeur Olivier van der Burgt. “We willen uitdrukkelijk geen statement maken tégen een warmtepomp. We willen alleen kijken of infraroodpanelen een goed alternatief kunnen zijn.”

Subsidie

Het consortium heeft voor het project 124.000 euro subsidie gekregen van de provincie Noord-Brabant en 350.000 vanuit het Rijk, uit de pot van TKI Urban Energy, dat een breder programma heeft opgezet om de waarde van ir-panelen in de energietransitie te onderzoeken. Het project loopt nog tot juni 2022. Binnenkort volgt ook nog een onbewoonde woning van Woningstichting de Zaligheden in Reusel.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.