#Duurzaam Bouwen

Tips toepassing circulariteit in whitepaper

“Circulariteit is een onderdeel van duurzaamheid, geen vervanging ervan.”Dat stelt DGMR in de whitepaper ‘Omgaan met een gebouw als materiaaldepot’. Alle partijen binnen de bouwsector krijgen hierin tips om circulariteit handen en voeten te geven.

Naar mate energie in de bouw minder kritisch is, wordt de grootste impact op het milieu veroorzaakt door uitputting van grondstoffen. Meer dan de helft van alle grondstoffen in Nederland wordt in de bouw gebruikt. Slechts 3 à 4 procent van alle materialen krijgt in de bouw een nieuwe bestemming. Dat percentage moet in 2050 zijn opgehoogd naar 100 procent, vindt de Rijksoverheid. De huidige Take-Make-Dump benadering moet worden omgebogen naar een economie met zero-waste.  Met de whitepaper ‘Omgaan met een gebouw als materiaaldepot’ wil DGMR de bouwpartijen een helpende hand bieden.

Tips toepassing circulariteit

DGMR staat stil bij de methodes en instrumenten die circulariteit meetbaar maken. Denk aan het principe van Cradle to Cradle, GPR Bouw, Material Circularity Indicator (MCI) en Madaster. Van elk zijn de voor- en nadelen beschreven. Daarnaast krijgen overheid, opdrachtgevers, producenten, aannemers en architecten praktische tips om circulariteit daadwerkelijk toe te passen. Niet alleen om zichzelf te onderscheiden, maar ook om in projecten een duidelijke visie op circulariteit neer te leggen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.