#Duurzaam Bouwen

Toekomstgericht bouwen is een kwestie van doen

De nieuwe woning van Willy Smit, directeur WAM&VanDuren Bouwgroep, is zoveel mogelijk opgetrokken uit verlijmd kruislaaghout. De niet-constructieve binnenwanden van de CLT- woning worden gebouwd met Straw Blocks – een prefab strowandensysteem – en afgewerkt met leemstuc.

Biobased bouwen, houtbouw, hergebruik van materialen: om te snappen hoe dat moet, moet je het als bouwbedrijf zelf dóén. Dat is de overtuiging van Willy Smit, algemeen directeur van de WAM&VanDuren Bouwgroep. “Dan loop je tegen de mogelijkheden en onmogelijkheden aan en zie je ook of alle transities bij elkaar komen.”

Een koekjestrommel, noemt hij het zelf. Met een onder- en bovendeksel. Een koekjestrommel van CLT, welteverstaan. De woning die Smit voor zichzelf bouwt in Winterswijk, is zoveel mogelijk opgetrokken uit verlijmd kruislaaghout (cross laminated timber). “Het idee voor de woning was om anderhalve meter boven maaiveld te gaan wonen – zodat we wegkijken over groen – en een woning te maken met alles op één niveau, met het oog op onze oude dag.” Omdat het grondwater vrij hoog staat, is de kelderverdieping in beton uitgevoerd. “Ik kon het niet voor elkaar krijgen om dat volledig van geopolymeerbeton te maken, maar de traptreden richting de woning zijn dat wel. Om te laten zien dat het prima kan.”

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.