#Duurzaam Bouwen

Toolbox Natuurinclusief Bouwen

Piet Bergers (Zoogdiervereniging) en Jip Louwe Kooijmans (Vogelbescherming Nederland).

Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging hebben de Toolbox Natuurinclusief Bouwen gelanceerd. Op www.bouwnatuurinclusief.nl kunnen bouwprofessionals vanaf nu praktische informatie vergaren over maatregelen waarmee zij hun projecten natuurinclusief maken.

De toolbox – in de vorm van een website – is in eerste instantie bestemd voor gemeenten, projectontwikkelaars, architectenbureaus en woningcorporaties. Maar ook bouwers kunnen er hun licht opsteken. Al deze partijen zijn namelijk van cruciale betekenis om van natuurinclusief bouwen en ontwerpen het ‘nieuwe normaal’ te maken.

Vergroening

Door in en aan gebouwen en hun omgeving eenvoudig toepasbare en relatief goedkope voorzieningen te treffen, vergroent de leefomgeving van mensen en krijgen vogels en vleermuizen daarin nieuwe plekken om te nestelen, zich te voeden en te schuilen bij onraad. Ook de menselijke bewoners ondervinden de nodige positieve effecten van een natuurinclusieve woning en woonomgeving, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en comfort.

Concrete maatregelen

De toolbox biedt bouwprofessionals naast praktische informatie en tips & tricks ook advies over een groot aantal concrete voorzieningen waarmee gebouwen en hun omgeving natuurinclusief kunnen worden gemaakt. De mogelijke maatregelen zijn in dat kader onderverdeeld naar doelgroep, gebouw en gebouwdeel en de omgeving van het gebouw.

Daarnaast komen ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij geven onder andere aan dat, door projecten al vanaf de voorbereidingsfase natuurinclusief te benaderen de gebouwkwaliteit fors verbetert, terwijl de kosten zowel bij nieuwbouw als bij renovatie beperkt blijven.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.