#Duurzaam Bouwen

Tweede manifest CO2-opslag in bouwmaterialen

Prefab kalkhennep element, Ecodorp Boekel. (Foto: Bert Jansen)

Introduceer een aanvullende MPG-indicator, bepaal een carbon budget voor de bouw en verbeter het milieuprestatiestelsel. Die oproep doen twee organisaties in de bouw in het manifest Bouwen binnen de grenzen van onze planeet. Dat manifest is bij de lancering op 5 september door 40 partijen – waaronder architecten, adviseurs, bouwers en projectontwikkelaars – ondertekend.

Het manifest is opgesteld door Gideon – building transition tribes en de DGBC (Dutch Green Building Council) als reactie op het uitblijven van concrete antwoorden van het kabinet.

Een eerder manifest – eind 2020 opgesteld – over de opslag van CO2 in biobased materialen leidde weliswaar tot een onderzoek vanuit de overheid over hoe dit is te berekenen, maar hoe zoiets in de wetgeving (MPG) wordt vertaald en wanneer, is niet duidelijk geworden. Vandaar een nieuwe oproep. Het nieuwe manifest draait om de volgende drie punten.

  1. Het introduceren van een ‘MPG-2’, die zich richt op de milieu-impact in de productie- en bouwfase.
  2. Het verbeteren van het Milieuprestatiestelsel. Zestien aandachtspunten uit de Gideon-publicatie van mei dit jaar worden hierbij nogmaals onder de aandacht gebracht.
  3. Het bepalen van een carbon budget voor de bouwsector, om een grens te stellen aan de totale CO2-uitstoot van de sector en zo effectiever te sturen op verduurzaming.

Lees hier het hele manifest.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.