#Duurzaam Bouwen

Uitblinkers in natuurinclusief bouwen gezocht

BAM Wonen treft bij projecten voorzieningen voor vogels en vleermuizen. Foto: BAM Wonen

Wie heeft gebouwd aan een project dat uitblinkt in natuurinclusiviteit kan dat inschrijven voor de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021. De inschrijving is geopend.

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging, ondersteund door de provincie Noord-Brabant. Het doel van de prijsvraag is om bouw-, verbouw- of renovatieprojecten te onderscheiden. Maar dan wel projecten die aantoonbaar rekening houden met de behoeften van álle gebruikers van de stedelijke omgeving. Zowel mens als dier.

Kanshebbers

Architecten, projectontwikkelaars, bouwers, woningcorporaties en gemeenten die menen een dergelijk project te hebben gerealiseerd, kunnen zich tot en met 21 augustus inschrijven als kanshebber voor de award. Het gaat hierbij om projecten die al gerealiseerd zijn en waarin natuurinclusiviteit aantoonbaar een belangrijke rol heeft gespeeld.

Criteria voor deelname

Dit najaar buigt een onafhankelijke jury van professionals uit het werkveld zich over de natuurinclusieve kwaliteiten van de ontvangen inzendingen. Ieder jurylid beoordeelt de projecten vanuit zijn of haar eigen expertise. Dat gebeurt aan de hand van een achttal criteria, die tevens als voorwaarde gelden voor deelname. Zo moeten projecten een concrete, kwalitatieve bijdrage hebben geleverd aan de leefomgeving van stadsvogels en/of vleermuizen. Ook dienen ze herhaalbaar te zijn en als voorbeeld voor anderen te kunnen fungeren. Daarnaast let de jury op de waarde die een project heeft ten opzichte van de leefomgeving, het klimaat en biodiversiteit en kijkt zij naar de investering die ermee is gemoeid.

Eerdere prijswinnaars

Vorig jaar werd de award gewonnen door Triodos Bank voor haar nieuwe hoofdkantoor op Landgoed De Reehorst in Zeist. Andere prijswinnaars waren Happy Days in Zoetermeer, een natuurinclusief plan voor de bouw van 205 duurzame woningen en wooneenheden en de natuurinclusieve herinrichting van een typisch jaren zestig-appartementencomplex in Genderdal, Eindhoven.

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 wordt uitgereikt op 7 oktober.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.