#Duurzaam Bouwen

Van Wijnen komt met woning die 70% circulair is

Van Wijnen komt met een woning die gegarandeerd 70% circulair is. De eerste 20 worden nog dit jaar gebouwd in Grou.

Bij de standaard woningbouw ligt dit percentage tussen 10 en 18%. Eerst ontwikkelde de bouwer de Fijn Wonen Circulair, een volledig re-montabele woning. Daarna liet zij Alba Concepts uit Rosmalen deze circulariteit wetenschappelijk onderbouwen met haar Building Circularity Index. Het is naar eigen zeggen voor het eerst dat een bouwbedrijf haar circulaire woning op deze manier benadert. Van Wijnen en Alba presenteerden hun bevindingen donderdag op Building Holland.

Dat Van Wijnen haar circulaire woning wetenschappelijk laat onderbouwen komt voort uit de droom om een 100% toekomstbestendig woonconcept te ontwikkelen. Een concept dat antwoord geeft op de uitdaging om voor haar sociale doelgroep, rekening houdend met demografische en stedenbouwkundige veranderingen in de regio’s, ‘passend’ en comfortabel wonen te kunnen faciliteren. Tegelijk wil zij ook een bijdrage leveren aan de kennisontwikkeling rondom circulariteit in algemene zin. Hilbrand Katsma, directeur Productie en Ontwikkeling bij Van Wijnen: “Het probleem en onze uitdaging was dat er tot nu toe nog geen sluitende definitie, meetinstrument of wetenschappelijke theorie was die ons circulaire gedachtegoed ondersteunt. De afgelopen jaren hebben we veelvuldig gekeken naar het toepassen van biobased bouwmaterialen zoals hennep, vlas en rijstvlies maar we liepen stuk op certificeringen en garanties. Er moest dus iets gebeuren.”

Vier pijlers

De circulaire woning van Van Wijnens woonconcept Fijn Wonen drijft op vier pijlers: het is zeer goed betaalbaar voor zowel corporaties als huurders. De woning heeft geen gasaansluitingen meer maar is All Electric en Nul op de Meter (NOM). Daardoor brengt het geen energielasten met zich mee. De woning is verplaatsbaar, wat bij demografische veranderingen veel voordelen biedt aan corporaties. Die kunnen zo met een flexibel woningaanbod altijd de juiste keuzes maken. Tenslotte is de functionele levensduur nu gelijk aan de technische door haar re-montabiliteit, modulaire opbouw en hergebruik van elementen. Belangrijke voorwaarde is verder dat de woning past binnen de esthetische kaders van welstand en stedenbouwkundige randvoorwaarden. Katsma: “Met dit Nul op de Meter concept geven we handen en voeten aan onze missie om samen te bouwen aan ruimte voor een beter leven. En het sluit perfect aan op de doelstellingen vanuit de overheid om het woningbezit in 2050 te transformeren naar gemiddeld energieneutraal.” Van Wijnen wil de woning overigens blijven door ontwikkelen om ook de resterende 30% circulair te maken.

Belangstelling

De Friese corporatie Elkien maakte als eerste kennis met het nieuwe concept van Van Wijnen en heeft meteen laten weten nog dit jaar de eerste 20 Fijn Wonen circulaire woningen te willen realiseren in Grou. Het geeft aan dat corporaties inmiddels waarde gaan hechten aan circulariteit. Van Wijnen spreekt de ambitie uit om volgend jaar 200 circulaire woningen te produceren. Eén per werkdag dus en grotendeels geprefabriceerd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.