#Duurzaam Bouwen

Verduurzamen met woninggebonden financiering

Woningbezitters in Bergen en Dalfsen kunnen vanaf 1 mei hun huis laten verduurzamen op basis van een woninggebonden financiering. Het gaat om een pilot van De Woonpas, waarin ook de volledige uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen is opgenomen.

Veel particulieren zijn wel geïnteresseerd in isolatiemaatregelen en energiebesparing, maar weten niet waar te beginnen, zijn onzeker over de besparingen of hebben het geld niet voor de investering. De Woonpas ontwikkelde met ondersteuning van TNO, de Erasmusuniversiteit en de Bank Nederlandse Gemeenten een integrale verduurzamingsoplossing. Met als doel alle bezwaren zo veel mogelijk weg te nemen en de huiseigenaar zo veel mogelijk risico’s te besparen. De oplossing combineert een woninggebonden financiering met de volledige ontzorging van de woningeigenaar in de uitvoering van de verduurzaming.

Schuld ‘op het pand’

Wie zijn woning wil verduurzamen, kan kiezen uit de verduurzamingsmaatregelen die specifiek voor zijn woning worden voorgesteld op basis van een calculatie vooraf en inspectie ter plaatse. Het betreft de zogeheten ‘no-regret’ maatregelen, waaronder bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen. De kosten van de benodigde ingrepen moeten in principe wegstreepbaar zijn tegen de besparing op de energielasten, over een welbepaald en gegarandeerd aantal jaren. De woningeigenaar kan daarmee verduurzamen zonder hiervoor een bedrag op tafel te hoeven leggen.

De aflossing loopt via de Gemeentelijke Baatbelasting. Bovendien ligt de schuld ‘op het pand’. Bij verhuizen nemen de bewoners de schuld niet mee, maar blijft die aan het huis verbonden en nemen de nieuwe eigenaren de eventueel resterende betalingstermijnen over.

Uitvoering

Voor de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen wordt samengewerkt met (lokale) uitvoerders die een samenwerking aangaan met De Woonpas. Deze laatste draagt zorg voor de planning en ziet toe op de kwaliteit van de uitvoering. De woningeigenaar ontvangt een garantie op de energieprestatie van de getroffen maatregelen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.