#Duurzaam Bouwen / Partnercontent

Verduurzaming op de bouwplaats

Wanneer er een huis, gebouw of ander groot object wordt gebouwd, dan komt hier gedurende deze bouw ontzettend veel afval vrij. Van puin tot aan kunststof, alles wat je maar kunt bedenken. Om er nu voor te zorgen dat je een schone en vooral ook nette bouwplaats hebt, waar je prettig kunt werken en ook je steentje bijdraagt aan een beter en schoner milieu, is het belangrijk om de bouwplaats duurzamer te maken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je direct moet beginnen met allerlei alternatieve manieren van bouwen, maar alleen het scheiden van de geproduceerde afval op zo’n bouwplaats is al een goede eerste stap in de juiste richting. Uiteraard zijn er daarnaast nog veel meer mogelijk om circulair te kunnen bouwen en ervoor te zorgen dat je afvalproducten gereduceerd wordt.

Wat verstaan we onder duurzaam?

Nu we spreken van verduurzaming op een bouwplaats, is het goed eerst te weten wat hier nu daadwerkelijk onder valt. Op het moment dat we spreken van duurzaam, dan houdt dit in dat we kijken naar iets wat voor een langere duur mogelijk is. Kijken we naar een bouwplaats, dan geldt dit uiteraard niet alleen voor de daadwerkelijk plek waar gebouwd wordt zelf. Nee, ook kijken we naar de materialen die worden gebruikt voor het bouwen van een bepaald project. Zijn er materialen gebruikt die om een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd en gaan deze materialen gedurende een geruime tijd mee? Allemaal vragen die van belang zijn op het moment dat we gaan kijken naar duurzaam.

Hoe herken je een duurzame bouwplaats?

Spreken we van een duurzame bouwplaats, dan houdt dit in dat de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk wordt gereduceerd. Uiteraard ontkom je er niet altijd aan om het helemaal terug te brengen tot het nulpunt, maar een flinke reductie is zeker mogelijk. Dit kun je doen door het hergebruiken van bepaalde materialen, maar ook het afvoeren van afval is hierin van groot belang. Zo is het verstandig om je afval te scheiden. dit scheelt je niet alleen flink in de kosten, maar zorgt er ook voor dat er een stuk efficiënter kan worden gewerkt. Op deze manier blijft een container langer staan, waardoor deze dus niet door een vrachtwagen die rijdt op diesel, te worden opgehaald.

Hanteer wel de juiste werkwijze

Het verduurzamen van een bouwplaats begint bij het implementeren van de juiste, duurzame werkwijze. Dit begint dus al bij het inkopen van de verschillende materialen die nodig zijn om aan de slag te kunnen. Wat je vaak ziet, is dat er materiaal in overvloed wordt bestelt, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Kijk dus goed naar de mogelijkheden en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Net als dat je online je sim only vergelijken kunt, is het voor een bedrijf ook heel eenvoudig om online te kunnen bepalen welke materialen er waar en wanneer nodig zijn en in welke hoeveelheid. Je zult al snel merken dat je er als aannemer ook een stuk bewuster van wordt. Hoe zonde is het namelijk om materialen in te kopen, welke uiteindelijk overbodig blijken te zijn. Ook is het als werkgever de taak overigens om een stuk bewustwording te creëren bij de werknemers. Uiteindelijk zijn zij degene die het naar buiten toe zullen moeten uitdragen.

Dit artikel is partnercontent van RECO.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.