#Duurzaam Bouwen

Vilton over luchtdicht bouwen

Advies, concepten, uitvoering, garanties: leveranciers op het gebied van luchtdicht bouwen doen meer dan alleen producten leveren. Deze week: Vilton.

“De detaillering kan nog zo mooi zijn, als de uitvoering bij luchtdicht bouwen niet deugt is alles voor niets geweest.” Technisch directeur Freddy Holwerda van Vilton slaat daar de spijker op zijn kop. Vilton adviseert de aannemer in de keuze van producten per detail en geeft aan op welke wijze de luchtdichting aangebracht moet worden of voert dit uit voor de aannemer. Vilton garandeert het eindresultaat voor tenminste 10 jaar als de applicatie door Vilton Services is uitgevoerd met de eigen zeer ervaren en goed opgeleide specialisten. Vilton heeft overigens ook projecten uitgevoerd met een garantie tot wel 25 jaar, inclusief een onderhoudscontract.

Aansluitdetails

Vilton heeft vijftien technische adviseurs en vijf engineers in dienst die de detailtekeningen uitwerken en/of meedenken in de praktijk of een BIM-omgeving om ontwerpfouten eruit te filteren. Het voorkomen van faalkosten is belangrijk in deze fase, zegt Holwerda. “Als wij van tevoren met de aannemer de aansluitdetails goed kunnen doornemen, is de kans op fouten in de uitvoering nihil. Negen op de tien keer ligt de oorzaak van een ondeugdelijke afdichting aan de uitvoering. Niet goed afgeplakt of de tapes verwerkt onder regenachtige omstandigheden zorgen voor een niet-luchtdicht resultaat en dus faalkosten. Wij houden rekening met de omstandigheden tijdens de bouw, zoals het weer en gebruiken het best passende systeem op dat moment. Daarom geven we de aannemers een theoretische en praktische training.”

Uitbesteden

Vilton merkt dat een stijgend aantal aannemers de uitvoering van het luchtdicht bouwen in handen geeft van de servicedienst van Vilton. “De meeste aannemers doen het nu nog zelf, maar vanwege de complexiteit van de details en de hogere eisen besteden steeds meer aannemer de werkzaamheden uit.” Tijdens en na afloop van het project worden desgevraagd inspecties uitgevoerd met behulp van metingen die bureau Nieman uitvoert.

Lees het hele artikel ‘Toeleveranciers ontzorgen’ in Aannemer oktober. Het vakblad elke maand ontvangen? Klik hier voor een (proef-)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.