#Duurzaam Bouwen

Vintage Wood: sloophout opnieuw in de handel

Onder de naam Vintage Wood circulair hout worden oude balken, vrijgekomen bij de sloop van de oude gemeentewerf in Goor, weer opnieuw verhandeld via de plaatselijke Raab Karcher vestiging.

Raab Karcher Greenworks en het circulaire sloopbedrijf RGS uit Rijssen werken samen aan een circulaire bouweconomie. De samenwerking is tot stand gekomen naar aanleiding van de sloop van de oude gemeentewerf in Goor. Na overleg tussen beide partijen is ervoor gekozen om ca. 50 m3 balkhout te demonteren, zoveel mogelijk te ontdoen van metalen en af te korten naar de huidige courante houtmaten. Het balkhout is hiermee gered van de verbrandingsoven, waar dergelijke stromen vaak worden ingezet voor de opwekking van elektriciteit. Dit is echter de laagste trede in het circulaire denken.

Onder de naam Vintage Wood circulair hout worden de balken weer opnieuw verhandeld via de Raab Karcher vestiging in Goor. Op deze manier krijgen de balken een tweede leven en blijven bouwmaterialen lokaal en regionaal beschikbaar om opnieuw toegepast te kunnen worden.

Andere materialen?

De samenwerking tussen RGS en Raab Karcher met haar concept Greenworks duurzame bouwoplossingen is naar eigen zeggen niet per ongeluk ontstaan en zeker niet éénmalig. Bij beide bedrijven is duurzaam ondernemen waaronder circulair bouwen een zeer belangrijk onderdeel van hun strategische bedrijfsvoering. Er wordt momenteel gekeken of het voor andere materialen ook lonend is om deze te demonteren, te refurbishen of anders, om te zetten naar grondstoffen voor nieuwe producten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.