#Duurzaam Bouwen

Vloerverwarming met geringe opbouwhoogte

Voor de installatie van vloerverwarming in bestaande bouw gelden vaak bijzondere bouwkundige eisen en moeten dan ook speciale systemen worden toegepast. Wanneer het daarbij om een individueel geval gaat, kan dat duur zijn. Met Fonterra Base Flat 12 biedt Viega hiervoor nu naar eigen zeggen een betaalbaar alternatief.

Het nieuwe systeem wordt als een standaard natbouwsysteem verwerkt, waarbij aan de cementafwerkvloer een toevoegmiddel wordt toegevoegd. Daarmee blijft de opbouwhoogte van het totale systeem beperkt tot 35 mm, met isolatieplaat is dat 45 mm.

Renovatie

Vloerverwarmingssystemen voor natbouw worden voornamelijk in nieuwbouwprojecten ingezet. Hier is over het algemeen voldoende opbouwhoogte beschikbaar. Bij renovatie van bestaande objecten gelden andere omstandigheden. Ook aan de belastbaarheid van de vloer zijn dan vaak grenzen gesteld. Dit probleem werd tot nu toe veelal opgelost met droogbouwsystemen of met een gietmassa omdat conventionele afwerkvloeren altijd een deklaag van tenminste 30 mm moeten hebben.

Met het nieuwe systeem van Viega kunnen geringe opbouwhoogten nu ook met afwerkvloerconstructies worden gerealiseerd. Bij de speciaal ontwikkelde combinatie van systeem-noppenplaat, polybuteen-buis 12 x 1,3 mm en afwerkvloer bedraagt de totale bouwhoogte slechts 35 mm. Wanneer gebruik wordt gemaakt van geïsoleerde noppenplaten, dan komt de totale bouwhoogte op 45 mm. In beide gevallen volstaat een afwerkvloer van 15 mm als afwerking van de noppenplaat om aan alle eisen van de woningbouw tot een capaciteit van 2 kN te voldoen.

Gewicht en droogtijd geringer

Door de beperkte opbouwhoogte is ook het gewicht van de nieuwe vloer minder. Fonterra Base Flat 12 komt dan ook met name tot zijn recht in gebouwen met een problematische belastbaarheid, zoals oudere gebouwen met balkenvloeren. Het door Viega goedgekeurde toevoegmiddel voor de afwerkvloer, zorgt bovendien voor een kortere droogtijd dan bij gangbare afwerkvloeren. In plaats van 21 dagen is het droogproces al na 5 dagen afgerond. Vanaf de zesde dag kan met het droogstoken worden begonnen.

Warmteoverdracht

De warmteoverdracht is bij de uiterst vlakke Fonterra vloerverwarming optimaal. Door de ligging van de PB-buis in de noppenplaat wordt de buis volledig door de afwerkvloer omsloten. De verliesvrije warmteoverdracht zorgt dan ook voor energiebesparingen en daarmee verlaging van de stookkosten.

3 reacties op “Vloerverwarming met geringe opbouwhoogte

  1. Kan je op vloerverwarming ook een aquarium plaatsen van 1000liter inhout

  2. Geachte heer Hermsen,
    Hartelijk dank voor uw interesse. Kunt u wellicht contact met mij opnemen omdat ik uw e-mailadres niet zichtbaar krijg?
    service-techniek@viega.nl

    Met vriendelijke groet, G. Verweij, Viega Nederland

  3. graag meer gegevens over dit product i.v.m. renovatiepr.van +-2000m2

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.