#Duurzaam Bouwen

‘Vloerverwarmingssysteem moet meetellen bij energielabel’

Het Energielabel voor Woningen moet ook het vloerverwarmingssysteem meewegen. Dat stelt de Bovatin in een brief gericht aan de Tweede Kamer. De tegelzettersbond eist samen met 21 fabrikanten/handelshuizen aanpassing van het label, plus een heroverweging van belasting‐ en subsidieregelingen.

Verantwoord afgiftesysteem

Het Energielabel voor woningen houdt rekening met typen HR‐ketels, (drie)dubbel glas en andere vormen van woningisolatie, maar niet met een (verantwoord afgiftesysteem van warmte en koeling in woningen, zoals de klimaatregelende tegelvloer. Voor de andere onderwerpen is bovendien een waaier aan subsidie‐ en belastingregelingen, stelt de bond.

Bovatin en haar geassocieerde leden willen bijdragen aan een soepele energietransitie bij de loskoppeling van woningen van het gasnet. “Daarom vragen wij aandacht voor het onderwerp ‘afgiftesysteem vloerverwarming en ‐koeling’ en vragen wij u dit onderwerp mee te nemen in de herijking van het Energielabel en het op te nemen in de criteria van de subsidie‐ en belastingregelingen.”

Tot 50% energiebesparing met tegels

De bond verwijst naar Duits onderzoek waaruit blijkt dat de klimaatregelende tegelvloer tot 50% energiebesparing kan opleveren. Hierbij moet wel opgelet worden dat vloerverwarming/vloerkoeling niet gecombineerd wordt met een isolerende vloerafwerking, zoals tapijt, laminaat of hout. Dat staat namelijk min of meer gelijk aan het inpakken van je radiatoren met isolatiemateriaal, aldus Bovatin, dat informatie verstrekt over dit onderwerp via de website Meerwaarde van Tegels.

“Zeker nu we ‘van het gas af’ gaan, en we weten dat we met lagere watertemperaturen gaan verwarmen. Dat laatste is een consequentie van het gebruik van grondwarmtepompen. Ook bij vloerkoeling zijn de verschillen tussen de watertemperatuur en de gewenste kamertemperatuur slechts een paar graden; met een isolerende vloerafwerking zal er van koeling dan ook geen sprake zijn.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.