#Duurzaam Bouwen

Bíjna volledig elektrische bouwplaats

Bouwbedrijf Vrolijk uit Breda bouwt in Bergen op Zoom een nieuw kantoor met een bíjna volledig elektrische bouwplaats. Het is de tweede keer dat het bedrijf dit doet.

4.000 m2

Inmiddels zijn de funderingswerkzaamheden voor het nieuwe hoofdkantoor van DKG in Bergen op Zoom klaar. Het kantoor wordt 4.000 m2 groot en bestaat uit twee verdiepingen. DKG, waaronder Bruynzeel Keukens en Keller Keukens vallen, ontwerpt, ontwikkelt en levert keukens voor de particuliere en zakelijke markt. Het nieuwe hoofdkantoor van DKG heeft 300 werkplekken en tevens een bedrijfsrestaurant.

Elektrisch heien

Het volledig elektrisch inrichten van de bouwplaats lukte op één punt niet: “De grondwerkzaamheden zoals de graafwerkzaamheden zijn niet elektrisch gebeurd”, vertelt Mark Velraeds van bouwbedrijf Vrolijk. “We hebben wel machines met zo schoon mogelijke, nieuwe dieselmotoren gebruikt, omdat deze minder uitstoot genereren.” Een uitdaging die uiteindelijk wel werd opgelost was het heien. “Doordat de heistellingen elektrisch moesten worden aangedreven vanwege stikstofeisen, hadden we de keus uit een beperkt aantal machines. Er is in Nederland weinig aanbod van heistellingen die ook nog eens de palen op het juiste inheiniveau konden krijgen. Uiteindelijk hebben we samen met P. van ’t Wout gekozen voor een elektrisch aangedreven stelling met een GSI-paal.” GSI staat voor Grout Schroef Injectiepaal, een trillingsvrij palensysteem.

Goed voor milieu en omgeving

Het is de tweede keer dat een bouwplaats van Vrolijk grotendeels elektrisch is. Het kantoor zal rond de zomer van 2022 worden opgeleverd. Velraeds: “Je moet als bouwbedrijf en opdrachtgever wel echt de toegevoegde waarde zien van van elektrisch bouwen. De kwaliteit is hetzelfde, maar vooralsnog zijn de kosten niet te vergelijken met een bouw die niet volledig elektrisch wordt uitgevoerd.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.