Meer dan de helft van de bestaande woningbouw is geschikt voor de hybride, de combinatie cv-ketel en warmtepomp. Ook zijn er veel woningen die voorlopig nog even niet aan de warmtepomp moeten denken. Hier geldt vooral het devies: dring de warmtevraag terug door middel van isolatie.
Het webinar Ketelvervanging, wat is wijsheid? gaf installatieprofessionals handvatten bij ketelvervanging. Veel klanten informeren naar de toepassing van warmtepomptechniek. Veel woningen zijn er wel geschikt voor, maar nog lang niet klaar voor. In het webinar beantwoorden Steven Kok van Rensa Techniek, technisch trainer Rob Haarman van Nefit en installateur Gerrit Hak van Hak Installatieservice vragen van kijkers. Het webinar, een samenwerking tussen Rensa, systeemleverancier Nefit en Eisma Bouwmedia is hier integraal en in delen terug te kijken.
Wat doen we bij ketelvervanging, is een vraag die steeds vaker nadrukkelijker door woningeigenaren en verhuurders gesteld wordt. Moeten we verduurzamen, en zo ja: hoe?
Markt warmtepomp verdubbelt
Uit de presentatie blijkt de warmtepomp al bijna 10 procent is van de cv-ketelmarkt. Het afgelopen jaar is aantal in gebruik gestelde warmtepompen bijna verdubbeld. In nieuwbouw en extreem energiezuinige renovatie is de techniek, op basis van lage temperatuurverwarming, zonder veel extra investeringen toe te passen. Volgens Nefit is op dit moment de helft van de geplaatste Nefit warmtepompen een hybride uitvoering. Maar ook om geschikt te zijn voor een hybride installatie moet een woning aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de woning voldoende geïsoleerd zijn, en moet ook het afgiftesysteem toereikend zijn voor de warmtevraag. In oudere woningen is het een ander verhaal. Voor ongeveer 1 op de 5 woningen in Nederland, vooral vooroorlogse, is warmtepomptechniek nog even een brug te ver, en is het raadzaam eerst te investeren in isolerende maatregelen.
Bij een hybride warmtepomp wordt bijna het complete verwarmingsdeel van de energievraag geleverd door de lagere temperaturen die geleverd worden door een lucht/water-warmtepomp. Voor de extra koude dagen, én voor het bereiden van warm tapwater, springt de HR-ketel bij. Gemiddeld genomen, maar dat is per huishouden verschillend, kan bij een hybride installatie zo’n 60 procent bespaart worden op gasverbruik. De regeling van de hybride kan worden ingesteld op de dan geldende energietarieven, zodat deze altijd voor de meest economisch gunstige verwarmingsmethode kan kiezen.
Kosten
In het webinar wordt ook een opbouw van de kosten van de verschillende installaties gedeeld. Wat opvalt is dat de warmtepomp-installaties over de totale levensduur van de installatie goedkoper uitvallen dan cv-ketelvervanging. Hierbij zijn ook de stijgingen in gas en elektra, en alle aanpalende kosten in 15 jaar meegenomen. Groot verschil is dat voor een hybride of all-electric installatie de eerste investering in het apparaat een stuk hoger is. En juist dat bedrag, blijkt voor eindgebruikers, zo bleek ook uit een poll in het webinar, een belangrijk struikelblok. Wanneer installateurs voor hun klanten gaan kijken naar de totale kosten over de levensduur van een installatie, komt het plaatje voor een warmtepomp een stuk gunstiger uit.
Andere vragen die worden beantwoord:
- Welke stappen moeten doorlopen worden om te bepalen of een woning geschikt is?
- Hoe ziet het hydraulisch schema van een hybride warmtepomp eruit?
- Aan welke eisen moet een bestaand afgiftesysteem voldoen?
- Hoe selecteer ik het juiste vermogen warmtepomp?
- Kun je met een hybride koelen?
Over de sprekers
Steven Kok is als accountmanager van Rensa Techniek technische steun en toeverlaat van installateurs bij advieswerk rondom duurzame installaties. Rob Haarman traint bij Nefit samen met zijn collega’s jaarlijks duizenden installatiemonteurs, onder meer op het gebied van warmtepompen. Gerrit Hak heeft al 15 jaar ervaring met het adviseren en installeren van warmtepompen. Presentator Eddy Buiting is hoofdredacteur van Installatie.nl
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.