#Duurzaam Bouwen

Week van de Circulaire Economie: activiteiten uitgelicht

De circulaire economie is ook in de bouwsector een buzzwoord. De vierde editie van de Week van de Circulaire Economie van 14 tot en met 18 januari is daarvan het levende bewijs. Er zijn tientallen evenementen door heel Nederland die bouwbedrijven inspireren hoe zij kunnen werken aan circulair ondernemerschap. Onderstaand vijf uitgelicht.

1. Kennissessie de waarde van de MPG-waarde

Dinsdag 15 januari, 13.00 – 14.45 uur, Circl Amsterdam

Het gebouwontwerp en de materiaallijst zorgen voor een bepaalde MPG-score (Milieu Prestatie Gebouw). Wat veel ondernemers niet weten is dat circulaire materialen deze score eenvoudig kunnen verlagen. New Horizon Urban Mining en het Urban Mining Collective geven uitleg over de waarde van de MPG-waarde en krijgen deelnemers de tools om direct met circulariteit aan de slag te gaan. Meer informatie via deze link.

2. Workshop circulaire bouwproducten financieel waarderen

Donderdag 17 januari, 10.00 – 13.00 uur, TNO Zeist

De ambitie voor een circulair businessmodel is er, maar het blijft een uitdaging om de restwaarde van een product te berekenen. Hierdoor wordt de circulaire potentie van het product niet of onvoldoende gerealiseerd. TNO en C2C ExpoLAB tonen tijdens deze workshop dat het anders kan met de introductie van de Residual Value Calculator (RVC). Een nieuwe methodologie om restwaarde te berekenen van bouwproducten of -elementen. Deelnemers krijgen inzicht in de aanpak achter het prototype van de RVC en wat deze voor organisaties kan betekenen. Meer informatie via deze link.

3. Werksessie dilemma’s circulaire verdienmodellen

Donderdag 17 januari, 14.00 – 18.00 uur, Circl Amsterdam

In een tijd waarin het creëren van waarde op korte termijn nog steeds hoogtij viert, is het lastig om te beginnen met circulair ondernemen. Tijdens deze werksessie kunnen deelnemers samen met adviseurs, experts en financiers van o.a. Stibbe, Excess Materials Exchange en ABN AMRO Bank, aan de slag om verschillende dilemma’s rondom circulaire verdienmodellen te identificeren en uit te werken. Meer informatie via deze link.

4. Praktijkvoorbeeld circulair verbouwen – circulaire keuken

Donderdag 17 januari, 14.30 – 18.00 uur, TU Delft

Samen met producenten en afnemers ontwikkelden wetenschappers van BK Bouwkunde TU Delft en het AMS Institute een prototype circulaire keuken. Dit is een keuken die niet slechts 10 of 20 jaar meegaat, maar bijna oneindig kan worden vernieuwd. De keuken kan continu worden aangepast aan veranderende wensen. Het prototype wordt tijdens de Week van de Circulaire Economie gepresenteerd. Meer informatie via deze link.

5. VrijMiBo – Succesverhaal circulair bouwen en ontwikkelen

Vrijdag 18 januari, 16.00 – 19.00 uur, The Green House Utrecht

Professionals in het bouwproces die een circulaire impact willen maken kunnen onder het genot van een drankje learnings opdoen over de succesvolle aanpak van het paviljoen The Green House op gebied van ontwikkeling, bouw en exploitatie. Rogier Joosten was de kwartiermaker en ontwikkelmanager van het project. Hij deelt zijn kennis over deze innovatie aanpak, met het motto Right to Copy. Meer informatie via deze link.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.