Vanuit de straat zien we op tal van daken zonnepanelen liggen. Het gaat hierbij vaak om schuine daken, dit zie je immers vanaf de straat liggen. Maar hoe zit dat met zonnepanelen op een plat dak? Ook dat is een goede keuze. We vertellen waar je rekening mee houdt en wat de voordelen zijn als ze op deze plek worden gelegd.
Wat kost het en levert het op?
Een gemiddeld zonnesysteem kost rond de €3.500 tot €5.000, en dat verdien je in circa zes tot acht jaar terug. Gaat het om een plat dak? Ook dan mag je dezelfde opbrengsten verwachten. Soms zelfs nog wel hogere opbrengsten dan wanneer je ze op een schuin dak zou plaatsen dat niet aan de optimale condities voor de panelen voldoet – daarover zo meteen meer. Een indicatie van de kosten van zonnepanelen op basis van gebruik ontdek je door een Dakscan te doen (Sungevity).
De ideale legrichting en hellingshoek
Zonnepanelen plat dak? Wat deze manier van leggen interessant maakt, is dat de hellingshoek en legrichting gemakkelijk bepaald kunnen worden. Bij een huis met een dak zit je immers vast aan twee zijden van de daken, maar door een plat dak kun je ze in principe alle kanten opleggen. Hierdoor kan het zonnesysteem vaak een hoger rendement behalen in verhouding tot zonnepanelen op schuine daken. Veelal worden ze op het Zuiden (grootste opbrengst want minste schaduw) of op het Oostwesten (minste last van eigen schaduw en betere verdeling van energieopbrengst gedurende de dag) gelegd. Op basis van de grootte van jouw dak en de benodigde aantal panelen wordt de beste opstelling bepaald.
Oppervlakte dak benutten
Een plat dak is vaak wel wat kleiner dan een schuin dak. Daar moet uiteraard rekening mee gehouden worden bij het indelen van de panelen. Ze worden daarom vaak in een hellingshoek van 13 graden gelegd, want hierdoor wordt de ruimte op het dak optimaal benut. Bij schuine daken is die hellingshoek groter, vaak rond de 35 graden (hangt ook af van de ligging op bepaalde windstreek). Maar op platte daken geldt dat hoe groter de hellingshoek, hoe meer schaduw er is. Bij een kleine hellingshoek geven ze elkaar minimale schaduw en passen er al snel één tot twee rijen meer op je dak.
Geschiktheid van het dak
De geschiktheid van het dak kan overigens ook invloed hebben op de totale kosten. Zo geeft een dak met sandwichpanelen vaak onvoldoende stabiele ondergrond. Ook asbestdaken zijn ongeschikt. Mogelijk moet er extra montagemateriaal ingezet worden. Een zonnepanelen specialist kan uitrekenen wat de draagkracht is van het dak en of er eventueel extra maatregelen nodig zijn. Ben je van plan dakisolatie te plaatsen? Dat kun je dan beter doen voordat je de zonnepanelen laat installeren. Als je op korte termijn een zonnesysteem wilt, dan kun je beter zo snel mogelijk je afspraak maken, want door wereldwijde materiaaltekorten bij bedrijven in duurzame energie kan het wat langer duren.
Vanaf beneden niet zichtbaar
Met zonnepanelen op een plat dak kun je dus specifieker de manier van leggen bepalen, waardoor het rendement groter kan zijn. Maar er is nog een reden die mensen overtuigt om juist die zonnepanelen daar te plaatsen. Namelijk de looks. Wanneer je panelen op een plat dak laat plaatsen dan zijn ze vanaf de straat niet tot nauwelijks zichtbaar, in tegenstelling tot zonnepanelen op de schuine daken. Ben je dus geen fan van de uitstraling, dan zijn zonnepanelen op het platte dak een uitstekend alternatief.
Dit artikel is partnercontent van Sungevity.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.