De kosten van het in stand houden van het aardgasnetwerk worden verdeeld over alle aansluitingen. Maar wat nu als steeds meer huishoudens zich laten los knippen van dat net?
Krijgen de ‘blijvers’ dan een hogere rekening gepresenteerd? Over dat vraagstuk is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onlangs een onderzoek gestart.
Het is een vraag die onherroepelijk gaat spelen bij de energietransitie. Vergelijk het met de postzegel: die wordt ook steeds duurder omdat PostNL een duur systeem moet handhaven voor steeds minder verstuurde brieven en kaarten.
Wie betaalt
Minister Wiebes van Economische Zaken verwoordt het zo: “Onder de huidige omstandigheden zal een steeds kleiner aantal bewoners, van de wijken die later van gas af gaan, de kosten voor investeringen en het in standhouden van het gasnet gaan betalen.”
Het onderzoek van de ACM heeft de naam MORGAN meegekregen, wat staat voor Moet Regulering Gasnetten Anders? De hoofdvraag hierbij is of en, zo ja, hoe de ACM de tariefregulering moet aanpassen vanwege het dalende gebruik van de gasnetten. ACM-woordvoerder Jeroen Nugteren: “Het onderzoek bevindt zich in de beginfase, veel is nog onduidelijk. In de loop van 2019 kunnen we resultaten verwachten.”
Scenario’s
Dát er in 2050 minder gas door het net stroomt, staat wel vast voor de ACM, maar hoeveel, dat ligt aan het energietransitiepad dat gekozen wordt. Als wordt ingezet op elektrificatie en warmtenetten, dan verwacht ACM dat de gasvraag met 49 procent daalt.
Als vol ingezet wordt op groen gas, dan ligt die daling echter op 45 procent. En als het pad van waterstof bewandeld wordt, dan blijft de daling steken op 36 procent.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.