#Duurzaam Bouwen

Woningrenovatie met Built4U

Built4U is een nieuw concept voor integrale renovatie van bestaande woningen. Uitgangspunt is een betaalbare upgrading naar passiefhuis. Vanuit die basis is het optioneel ook mogelijk om naar energieneutraal of nul op de meter te gaan.

Schilrenovatie met ventilatie

Op donderdag 13 februari vond in Ouwehands Dierenpark te Rhenen de kick-off plaats van Built4U. Built4U is een samenwerkingsverband van Doorwin, Kingspan Unidek, Zehnder–J.E. Storkair, Trecodome, The Source Group en Van Aken Architecten. Deze fabrikanten leveren samen een complete schilrenovatie, inclusief ventilatie. De kanalen voor ventilatie zijn in de schil geïntegreerd. Juist door deze ketenintegratie kan lean worden gebouwd en kan een product worden aangeboden dat niet alleen garanties krijgt op de afzonderlijke materialen maar ook op prestaties. Dan gaat het bijvoorbeeld om luchtdichtheid en warmteweerstand, maar ook om het voorkomen van geluidhinder van installaties en om een goede, gezonde ventilatie. Dit alles resulteert in een minimale energievraag en een maximaal wooncomfort voor de bewoner. Hierop richt de slogan van Built4U zich: huizen waar bewoners om vragen.

Woning slechts een dag open

Door de prefabricage en doordat vrijwel alles van buitenaf wordt uitgevoerd, hoeft de bewoner het huis niet te verlaten voor de renovatie. Die is in 5 dagen afgerond, waarbij de woning slechts één dag open is vanwege vervanging van de kozijnen en dergelijke. Meer hoeft niet open want de nieuwe schil wordt tegen het bestaande binnenspouwblad geplaatst en het nieuwe dak over het bestaande dakbeschot.

Gestroomlijnd proces

John Rietveldt van Doorwin: “Wij hebben veel tijd besteed aan het stroomlijnen van onze gezamenlijke processen en het perfectioneren van de compositie van de productonderdelen en zijn er zo in geslaagd de kosten te optimaliseren en verspillingen te voorkomen. Doordat er nauwgezet wordt samengewerkt, kunnen daardoor ook de uren op de bouwplaats geoptimaliseerd worden.” Ron de Goeij van Van Aken Architecten vult aan: “Door middel van een BIM-model en productengineering zijn de onderlinge producten op elkaar afgestemd, waardoor we in staat zijn snel en efficiënt te renoveren waarbij de renovatie voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en het uiterlijk door de bewoners en woningcorporaties zelf kan worden bepaald.”

Balansventilatie

Het ventilatieprincipe van deze woningrenovatie is balansventilatie. Maar dan wel een geoptimaliseerde versie daarvan. Zehnder – JE Storkair levert die dan ook onder de naam ComfortVentilatie. Het is geen compleet nieuw product, maar deze is wel doorontwikkeld, zegt Hilco Knul van Zehnder – JE Storkair. Die doorontwikkeling zit onder meer in de ovale kanalen die nodig waren voor de inbouw in de schil, zonder afbreuk te doen aan de isolatiewaarde en met behoud van voldoende diameter. Hiervoor zijn ook speciale koppelingen ontwikkeld om de geprefabriceerde delen in het werk aan te elkaar te kunnen koppelen. De lucht wordt ingeblazen via de negges van de nieuwe kozijnen.

54.000,- per woningrenovatie

Built4U wil zowel aan aannemers als aan corporaties gaan leveren. De eerste pilots staan op stapel en worden door de betrokken bedrijven in eigen beheer uitgevoerd worden om zo voldoende ervaring op te doen en waar nodig het product nog te verbeteren. Built4U denkt dat per woning gemiddeld 54.000 euro nodig is voor de complete renovatie. De zogenaamde onrendabele top zou kunnen worden gefinancierd middels de besparing op energielasten, zo rekende Maurits van Oranje van The Source voor.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.