#Duurzaam Bouwen

Wooncomplex krijgt internationaal Passiefcertificaat

Drie vrijstaande woningen in het meergeneratiewooncomplex GWLO in Oosterhout bij Nijmegen zijn begin juni vanwege bijzondere bouwkwaliteit gecertificeerd volgens de internationale passiefhuis-standaard.

Door toepassing van duurzame bouwmaterialen, verwarming met een centrale houtsnipperkachel, zonnecollectoren en 66 zonnepanelen, heeft dit bijna energieneutraal mini-wijkje nauwelijks energiekosten. De woningen zijn gecertificeerd door het Passive House Institute en behalen daarmee ruimschoots het hoogste energielabel (A+).

Geen extra kosten

De opdrachtgevers wisten wat ze wilden: duurzame, gezonde en behaaglijke woningen, het hele jaar rond. En voor een budget volgens taxatiewaarde, dus zonder extra kosten voor duurzame maatregelen. De toegepaste passiefhuistechnologie op basis van een nauwkeurige energiebalansberekening met de nZEB-tool heeft voor een energetische optimalisatie gezorgd van alle bouwdelen en de installaties. Door de zeer lage energiebehoefte, een collectieve houtsnipperkachel en 66 zonnepanelen zijn de woningen bijna energieneutraal, met een zeer comfortabel en gezond binnenklimaat. De sleutel om de bouw van GWLO kostenefficiënt uit te voeren was vanaf de ontwerpfase LEAN samenwerken als integraal bouwteam. Uit de monitoring blijkt de berekende energieprestatie daadwerkelijk te zijn gerealiseerd.

‘Temperatuur geen issue meer’

GWLO-PH-certificaat_kleinVoor het project schakelden de opdrachtgevers Clarence Rose in, die als passiefhuisexpert en geaccrediteerde gebouwcertificeerder van Azimut Bouwbureau al jaren bijdraagt aan de groei van energieneutraal bouwen. De opdrachtgevers zijn enthousiast over hun nieuwe woning: “Wij hebben een geweldige comfortverbetering meegemaakt toen wij vroeger in ons oude huis dubbel glas kregen. Nu wij hier wonen is het comfort net zo’n grote stap vooruit gegaan. Temperatuur is gewoon geen issue meer. Het huis is ‘s zomers en ’s winters aangenaam.”

Bijna energieneutraal mini-wijkje

Het monumentale Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) in Nijmegen Noord bestaat uit vier gebouwen op de hoeken van een carré op een unieke locatie. Van de zes woningen die in opdracht van drie bevriende gezinnen worden gebouwd, zijn er 3 gereed en bewoond en recent gecertificeerd.

De woningen vormen een bijna energieneutraal mini-wijkje. Ramen met triple glas, 40 cm dikke isolatie rondom, balansventilatie en automatische buitenzonwering zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat. Voor verwarming en warm water zorgt een collectieve houtsnipperkachel. Met houtafval van eigen terrein zijn de kosten voor verwarming en warmwater per woning 8 euro per maand. Twee woningen zijn nog te koop, de bouw start binnenkort.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.