#Duurzaam Bouwen

Zelfdragende gevel voorkomt koudebruggen

Een optimaal geïsoleerd gebouw zonder koudebruggen. Dat is het grootste voordeel van een zelfdragende metselwerkgevel en een belangrijke reden om voor een dergelijke variant te kiezen. Dat vinden de kijkers van het webinar BENG met zelfdragende baksteengevels’.

Een andere reden om voor een zelfdragende gevel te kiezen, is dat er een robuust gebouw met een zeer lange levensduur wordt gerealiseerd, dat weinig onderhoud behoeft. Interessant vanuit het uitgangspunt van life cycle costing.

Idee voor zelfdragende gevel

In het webinar over zelfdragende baksteengevels – georganiseerd door Eisma Bouwmedia en KNB – gingen vier sprekers in op diverse aspecten van dit onderwerp. Architect Jan Peter Wingender van Office Winhov (foto) over het idee om zelfdragende gevels te maken. “Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de duurzaamheid van gebouwen, zowel door wetgeving als door labeling. Hoe houdbaar is onze huidige manier van metselwerk gevels maken in dat licht, zeker als we kijken naar hoogbouw? Het zijn baksteen jurken, die we overeind houden met secundaire staalvoorzieningen. Feitelijk is het casco duurzaam, de isolatie duurzaam en die baksteen duurzaam. Alle secundaire staalvoorzieningen zijn meer kwetsbaar en een zwakkere schakel in het hele gevelpakket. Daarbij: als je de isolatiewaarde laat oplopen, is het doorbreken van die isolatie elke keer een koudebrug. Dat begint ook een uitvoeringsprobleem te worden.”

Techniek en prestaties zelfdragende gevel

Techniek, energie- en milieuprestatie Harrie Vekemans (Adviesbureau Vekemans) ging tijdens het webinar in op de technische aspecten van de zelfdragende gevel. Wat doe je met balkons? Welke gevolgen heeft een zelfdragende gevel voor het aantal dilataties? Frank Lambregts (DGMR) toonde de uitkomsten van een bouwfysische studie: hoe presteert een zelfdragende gevel op de BENG-eisen?

Arie Mooiman (KNB) tot slot, ging in op de milieuprestaties van een zelfdragende baksteen gevel. Zo mag in het geval van de MPG-wetgeving worden gerekend met een langere gebouwlevensduur dan standaard (150 jaar in plaats van 75 jaar), wat een gunstig effect heeft op de milieuprestatie.

Het Bouwwebinar BENG met zelfdragende baksteengevels werd verzorgd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met KNB. De uitzending is gratis terug te kijken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.